zaterdag, oktober 02, 2010

'Helft gaat slordig om met wachtwoorden'

AMSTERDAM – Zeker de helft van de Nederlanders gaat slordig om met wachtwoorden. Een op de tien mensen gebruikt zelfs overal hetzelfde wachtwoord.
Dat blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Digivaardig & Digibewust onder ruim achthonderd Nederlanders.
“Mensen uit de directe omgeving kunnen iemands online identiteit overnemen en schade aanrichten”, laat de organisatie weten. “Maar ook hackers achterhalen wachtwoorden razendsnel en plegen daarmee fraude.”
Daarom wordt op 5 oktober de Wachtwoord Wisselaar gelanceerd waarmee internetters gemakkelijk hun wachtwoorden kunnen aanpassen. De Wisselaar is onderdeel van de Wachtwoord Wisselweek.
De afgelopen maanden zijn er meer campagnes gestart om veilig internetten te bevorderen. Daarbij is opvallend veel aandacht voor de veiligheid van wachtwoorden.
Zo waarschuwde de Consumentenbond in augustusvoor onveilige wachtwoorden. De bond zoekt de oplossing bij grote websites die een zwak wachtwoordbeleid hebben. Zo zouden zeventien van de twintig onderzochte grote websites niet om sterke wachtwoorden vragen.
“Bij Modern.nl volstaat een wachtwoord van één karakter al. Bij betaaldienst Paypal is het beleid tevens onvoldoende”, concludeerde de bond toen.
In juni startte digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) ook al een campagne voor veiliger gebruik van internet. Een onderdeel van de campagne was het stimuleren van ‘ijzersterke’ wachtwoorden. Tips die BoF gaf waren onder andere het bedenken van een lange zin, het hanteren van een ezelsbruggetje.
(Bron)

Geen opmerkingen: