donderdag, september 30, 2010

Mannenhersenen 'slaan af' in stresssituaties

AMSTERDAM – Vrouwen die de gedachten van hun partner op het hoogtepunt van een ruzie zien afdwalen kunnen zich daarover opwinden, alleen heeft het weinig zin. Amerikaanse onderzoekers ontdekten namelijk dat mannen hier niets aan kunnen doen.
Mannenhersenen zijn volgens de wetenschappers van de University of Southern California in Los Angeles namelijk voorgeprogrammeerd om 'af te slaan' als de stress te hoog wordt. Om die reden stopt hij met luisteren en reageren, en wekt hij de indruk dat het hem niet interesseert.
Een reactie die overigens niet alleen binnen relaties plaatsvindt: het gedrag is hoofdzakelijk het resultaat van het zien van een boos of angstig gezicht, ongeacht of dit van een partner of iemand anders is.
Vrouwen vertonen in vergelijkbare situaties juist het tegenovergestelde gedrag: ze worden aanhankelijk en zoeken naar emotionele steun bij de ander, aldus Express die donderdag over het onderzoek bericht.
"Dit zijn de eerste resultaten die indiceren dat de effecten van stress op sociaal gedrag zelfs de meest basale sociale reacties beïnvloeden", stelt hoofdonderzoeker Mara Mather erover. "Zoals het verwerken van iemands gezichtsuitdrukking: onder stress zijn mannen geneigd zich terug te trekken, terwijl vrouwen juist steun zoeken."
Voor de studie onderzochten Mather en haar team de reacties van vijftig mannen en vrouwen op gezichtsuitdrukkingen. De resultaten zijn opgenomen in Journal NeuroReport.
(Bron)

Geen opmerkingen: