zondag, november 28, 2010

Beschermers tonijn boeken geen succes

PARIJS - Vissers mogen volgend jaar wereldwijd 12.900 ton tonijn vangen, zeshonderd ton minder dan dit jaar. Dat heeft de zogeheten Internationale commissie voor het behoud van de Atlantische tonijn (Iccat) besloten.
De 48 leden tellende internationale visserij-organisatie sloot zaterdag een tiendaagse vergadering in Parijs af.
Verder worden meerdere met uitsterven bedreigde haaiensoorten, die in toenemende mate worden opgejaagd voor haaienvinnensoep voor de Aziatische markt, voortaan beschermd in de Atlantische Oceaan.
Het gaat onder meer om de geschulpte hamerhaai en grote hamerhaai.
De uitkomst is een farce volgens natuurbeschermers. Het Wereld Natuur Fonds had bijvoorbeeld ingezet op maximaal 6000 ton tonijnvangst in 2011. ''Het woord 'conservation' (behoud) zou moeten worden verwijderd uit de naam van Iccat'', reageerde campagnevoerder Oliver Knowles van Greenpeace.
De Amerikaanse actiegroep Oceana sprak van ''een enorm verlies voor blauwvintonijn en zwaardvis, met slechts beperkte vooruitgang voor haaien en zeeschildpadden.'' De verlaging van het quotum voor blauwvintonijn met slechts 4 procent noemde Oceana ''bijna lachwekkend''.
Hebzucht en wanbeheer regeren over gezond verstand bij landen die vissen op Atlantische blauwvintonijn. Zo omschrijft Carel Drijver, hoofd Oceanen van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn woede naar aanleiding van de overeenkomst van Iccat.
Drijver roept consumenten op geen blauwvintonijn meer te eten. ''Een ieder die nu besluit blauwvintonijn niet meer te bestellen, heeft begrepen dat dat de enige manier is om deze meest imposante vis ter wereld nog te redden.’’
''Slechts 600 ton in plaats van de nodige 6000 ton; dat is gewoon beledigend, een lachertje!’’, aldus Drijver.
Ook de Amerikaanse regering reageerde teleurgesteld. Europa was echter verdeeld: een aantal landen onder leiding van Frankrijk wilde de huidige quota behouden. Met name Japan en China doen er al jaren alles aan om blauwvintonijn te kunnen blijven vangen, om aan de grote vraag naar onder meer sushi te kunnen voldoen.
Ook in de afgelopen jaren trokken deze landen steeds aan het langste eind op de Iccat. ''Het vangstniveau zal rond de 11.000 zitten'', zei het hoofd van de Japanse delegatie echter. Sommige leden hebben beloofd niet volledig gebruik te maken van het hun toegestane quotum.
Japan is wereldwijd de grootste consument van blauwvintonijn. Het land koopt meer dan 80 procent van de vis die wordt gevangen in de Middellandse Zee en het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan.
Het bestand aan blauwvintonijn is de laatste veertig jaar met 75 procent afgenomen door overbevissing en illegale visserij. De vis staat te boek als zeer bedreigd, de laatste fase voordat het dier in het wild als uitgestorven bekend komt te staan. De handel in tonijn draait om miljarden.
(Bron)

Geen opmerkingen: