dinsdag, november 30, 2010

'Egyptenaren bouwden piramides van primitief beton'

AMSTERDAM – De oude Egyptenaren hebben hun piramides mogelijk gebouwd met primitieve betonblokken. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers uit Nieuw-Zeeland.
De stenen in de buitenste laag van de beroemde Knikpiramide van Snofroe in Egypte bestaan uit kalksteen en kwarts, gemixt met water. Die samenstelling suggereert dat de piramide in ieder geval voor een deel is opgebouwd uit blokken die door mensen zijn vervaardigd.
Tot die conclusie komen wetenschappers van de Victoria Universiteit in Nieuw-Zeeland, zo meldt TV New Zealand.
Wetenschappers gingen er tot nu toe vanuit dat de oude Egyptenaren de piramides hebben gebouwd met rotsblokken die ze uit steengroeven hakten en vervolgens naar de bouwwerken toe sleepten.
Volgens hoofdonderzoeker Ken MacKenzie wijzen de nieuwe bevindingen er echter op dat de piramidebouwers zelf blokken produceerden van een primitief soort beton. “Het ging om een soort oplossing van steen”, aldus MacKenzie. Je zou het de oudste vorm van beton kunnen noemen die we nu kennen.”
De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door een blokje steen uit de Knikpiramide tot poeder te malen. Dit poeder werd in kaart gebracht met een magnetische spectrometer. Uit de analyse bleek dat het steen was samengesteld uit verschillende materialen.
MacKenzie vermoedt dat de piramidebouwers hun primitieve betonblokken produceerden door mineralen uit de omgeving te mengen met water en in een houten mal te gieten.
Volgens hem kunnen we mogelijk iets leren van de manier waarop de blokken werden gemaakt. Het primitieve beton was namelijk een stuk milieuvriendelijker dan het beton dat vandaag de dag wordt gebruikt in de bouw. Bij de productie van modern beton worden veel broeikasgassen uitgestoten.
(Bron)

Geen opmerkingen: