donderdag, november 11, 2010

'Militairen in Afghanistan ziek door shit pit'

AMSTERDAM – De militaire vakbond AFMP heeft klachten binnengekregen van in Afghanistan gestationeerde militairen die kampen met ziekteverschijnselen. Het ministerie van Defensie is een onderzoek gestart, meldt het AD donderdag.
De klachten, die bestaan uit ademhalingsproblemen en zelfs acute leukemie, houden mogelijk verband met de uitstoot van verbrandingsovens bij militaire bases.
In de afvalverbrandingsovens, die door militairen worden omschreven als ‘shit pits’, worden onder andere uitwerpselen en plastic verbrand.
Het AFMP heeft diverse militairen gesproken. Daaronder zijn twee concrete ziektegevallen, maar volgens het AD zouden er veel meer voorbeelden zijn.
Een woordvoerder van de vakbond laat tegenover de krant weten dat de hoeveelheid ongeruste telefoontjes, over wat door de strijdkrachten het ‘Afghanistan-kuchje’ wordt genoemd, in rap tempo toeneemt.
In een reactie laat het ministerie van Defensie weten een verband met de ovens en de klachten uit te sluiten. ‘’We hebben in Tarin Kowt metingen verricht en daar is nooit iets uitgekomen.’’
(Bron)

Geen opmerkingen: