vrijdag, november 12, 2010

Zwitsers stemmen over automatische uitzetting

BERN – Zwitsers stemmen binnenkort over een omstreden wetsvoorstel. Het plan is dat alle niet-Zwitsers die in het Alpenland worden veroordeeld wegens bijstandsfraude, inbraak, drugssmokkel en andere misdaden, automatisch het land worden uitgezet.
Zwitsers houden zondag 28 november een referendum over het plan. Vooralsnog lijkt er grote steun voor het voorstel, ingediend door de Zwitserse Volkspartij van Christoph Blocher. De partij voert campagne met posters waarop witte schapen een schop geven aan zwarte schapen.
Linkse en groene partijen voeren een bescheiden oppositie met artistieke bijeenkomsten. Ze hebben lege schoenen geplaatst in het centrum van Zürich, als symbool voor uitgezette buitenlanders.
"De sfeer in Zwitserland is erg duidelijk. Burgers willen kennelijk strengere wetten tegen criminele buitenlanders", zei politicoloog Michael Hermann van de universiteit van Zürich tegen nieuwssite swissinfo.ch.
Minister Eveline Widmer-Schlumpf (Justitie) vindt automatische uitzetting veel te ver gaan. De lijst van overtredingen die leiden tot uitzetting, is volgens haar te willekeurig. De deportatie is volgens haar ook strijdig met internationale verdragen.
De minister steunt een tegenvoorstel dat de christendemocraten hebben ingediend voor het referendum. Dat plan wil uitzetting van veroordeelde buitenlanders steeds van geval tot geval bekijken. De sociaal-democratische en de Groene partij zijn tegen beide voorstellen.
De initiatiefnemende Zwitserse Volkspartij verwerpt ondertussen alle kritiek. De partij zegt niet tegen buitenlanders te zijn, maar tegen criminaliteit. "Hoog tijd dat we duidelijke regels stellen in Zwitserland. We moeten een bericht uitsturen dat begrijpelijk is in alle talen van de wereld", zei vicepresident Adrian Amstutz. Volgens hem staan de grondwet en verdragen wel degelijk automatische uitzetting toe.
De zaak houdt Zwitserland flink bezig. Een groep van zeventig kerken, vakbonden en andere organisaties heeft zich uitgesproken tegen het voorstel. Ze vinden het discriminerend voor mensen die wellicht al decennia in Zwitserland wonen zonder de Zwitserse nationaliteit.
Zwitserland houdt veel referenda. Een jaar geleden besloot het land op die manier nieuwe minaretten te verbieden.
(Bron)

Wat doen ze met Zwitsers die zich misdragen?

Geen opmerkingen: