zaterdag, november 13, 2010

Wasbeerhonden in Friesland

WAGENINGEN - In Friesland heeft zich naar alle waarschijnlijkheid een kolonie wasbeerhonden gevestigd.
Natuurwaarnemers hebben al 23 keer zo'n dier gezien en kortgeleden is voor de derde maal een dode wasbeerhond gevonden in Vegelinsoord, een klein plaatsje tussen Joure en Heerenveen.
De wasbeerhond hoort niet in onze streken thuis, maar in Duitsland komt het dier al op grote schaal voor.
Dat meldt de Zoogdiervereniging zaterdag op de website natuurbericht.nl. Volgens de vereniging is een andere sterke aanwijzing voor een groep wasbeerhonden in Friesland het feit dat dit jaar rond Vegelinsoord veel nesten met kievitseieren zijn leeggeroofd.
Onderzoek heeft aangetoond dat een vos niet de schuldige was en dat de sporen heel goed bij een wasbeerhond kunnen horen.
Een wasbeerhond houdt zich zo goed verborgen, dat het vinden van sporen en dode dieren betekent dat er veel meer dieren in de buurt moeten zijn, aldus de vereniging.
Wasbeerhonden worden in Oost-Europa gehouden voor de bontindustrie. Hun vachten zijn op dit moment heel populair als bontrand van winterjacks. In de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn in Rusland dieren uitgezet voor de plezierjacht.
Die hebben zich zo snel vermenigvuldigd, dat het dier over tal van Europese landen is uitgezworven.
In Duitsland werden in 2006 al 30.000 wasbeerhonden afgeschoten volgens de Zoogdiervereniging, die vreest dat het dier zich ook in Nederland zal verspreiden. Exoten verdrijven inheemse diersoorten.
(Bron)

Geen opmerkingen: