Hamerhaai Burgers' Zoo overleden
ARNHEM - Een van de twee hamerhaaien die woensdag zijn aangekomen in het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo is overleden.
De dieren zijn in speciale bakken vervoerd van de leverancier elders in Nederland. Het is onduidelijk waaraan het dier, een mannetje van 2,5 jaar, precies is overleden, aldus Max Janse, bioloog bij het park.
Mogelijk is de stress van het transport en iets fysiologisch er de oorzaak van dat hij 'chemisch uit evenwicht' is geraakt.
Eerder op de dag werd al duidelijk dat het dier zodanig gedesoriënteerd en gestrest was dat hij niet voldoende in beweging bleef om de benodigde zuurstof binnen te krijgen.
Duikers hebben met man en macht geprobeerd de haai in leven te houden door hem extra zuurstof toe te dienen. Het dier kreeg via een slangetje zuurstof toegediend.
Hamerhaaien moeten blijven zwemmen om voldoende zuurstof te kunnen opnemen uit het water dat ze via hun open bek binnenkrijgen, aldus een woordvoerster.
We hebben vierenhalf uur hard gewerkt om hem terug te krijgen, maar helaas, zei Janse. Het transport heeft een aantal uren geduurd, aldus de bioloog.
Volgens hem is het een normale manier van transporteren. ''Het andere dier is op precies dezelfde manier vervoerd en die is helemaal gezond. Daar heeft het dus niet aan gelegen.''
De dieren, die oorspronkelijk in de buurt van Taiwan gevangen werden, gingen op transport in ronde bakken met een doorsnede van 2,2 meter.
Het mannetje en het vrouwtje hebben elk een lengte van 1,40 meter. De dieren kunnen uitgroeien tot een maximale lengte van 2,5 tot 3 meter.
Hamerhaaien danken hun naam aan de karakteristieke vorm van hun kop. De ogen zitten aan de zijkanten van de hamer, waardoor de haaien een betere stereovisie hebben.
De hamer zit daarnaast vol gereedschap: grote aantallen elektrisch gevoelige sensoren bevinden zich verspreid over de hamer, waardoor het dier een verborgen prooi eenvoudig onder het zand kan opsporen.
Door hun enorme snelheid staan ze bekend als de Ferrari's onder de haaien, aldus het park.
(Bron)
Inmiddels is er een (derde) hamerhaai gehaald, omdat deze dieren niet solitair kunnen leven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten