zaterdag, december 25, 2010

Mogelijke testmethode Alzheimer gevonden

AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben mogelijk een manier gevonden om de ziekte van Alzheimer op te sporen, jaren voor de ziekteverschijnselen komen.
Een ruggenprik, gecombineerd met een hersenscan, kan typische symptomen aanwijzen, meldt BBC News.
Hiermee moeten op de lange termijn patiënten te selecteren zijn op wie medicijnen kunnen worden getest die de ziekte vertragen of stoppen.
De ziekte van Alzheimer is de belangrijkste veroorzaker van dementie. Momenteel is er niet een test op de markt die Alzheimer aantoont, of een geneemiddel tegen de ziekte.
De wetenschappers gebruikten een MRI-scan om te zien of de hersenen van de proefpersonen waren gekrompen. Ook keken ze of het niveau van het eiwit amyloïde lager was dan normaal in het vocht dat de hersenen en het ruggenmerg omgeeft.
Bij Alzheimer is er sprake van een verlies aan hersenvolume en een ongewone ophoping van amyloïde in de hersenen. Daardoor is het amyloïdegehalte van het vocht rond het ruggenmerg aantoonbaar verlaagd.
Hoewel er meerdere middelen en vaccins tegen Alzheimer in de pijplijn zitten, is het voor artsen lastig te bepalen hoe goed deze werken. Dat komt doordat dementie doorgaans pas wordt vastgesteld in een later stadium.
(Bron)

Geen opmerkingen: