vrijdag, januari 07, 2011

Bijna 78 keer te veel dioxine in veevoervet

KIEL - Vetten die het Duitse bedrijf Harles und Jentzsch voor de veevoederindustrie produceerde, hebben de toegestane dioxinewaarde in extreme mate overschreden. De overschrijding liep op tot bijna 78 keer zo veel als de maximale geoorloofde hoeveelheid.
Dat heeft het ministerie van Landbouw in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein vrijdag bekendgemaakt.
Het ministerie heeft monsters onderzocht op dioxine. In negen van de tien gevallen was het vet vergiftigd.
Vrijdag werd ook bekend dat het dioxineschandaal zich al veel langer voortsleept dan gedacht. In maart 2010 zou Harles und Jentzsch al hebben geweten dat de dioxinewaardes dubbel zo hoog waren als toegestaan.
Het bedrijf verzuimde echter de autoriteiten op de hoogte te stellen. Ilse Aigner, de federale minister van Landbouw, reageerde geschokt. Als deze verdenking klopt, is dat ''uiterst crimineel en volstrekt onverantwoordelijk'', aldus Aigner.
Harles und Jentzsch bracht de dioxinekwestie pas eind december naar buiten. Volgens de Duitse regering is het kankerverwekkende gif in maximaal 150.000 ton pluimvee- en varkensvoer terechtgekomen.
Inmiddels zijn meer dan 4700 boerderijen in Duitsland, voornamelijk varkenshouderijen, uit voorzorg op slot gedaan.
Dioxine is giftig en kan door consumptie van bijvoorbeeld besmette eieren of besmet vlees leiden tot ziekten als kanker.
Hoe de dioxine in het veevoervet terechtkwam, is nog onduidelijk. Mogelijk was het vet dat Harles und Jentzsch van biodieselproducent Petrotec kocht giftig. Dit laatste bedrijf verwerkt onder meer oud frituurvet uit snackbars.
De komende weken wordt onderzocht of Petrotec gebruikte vetten heeft gekocht die een te hoog dioxinegehalte hadden.
(Bron)

Ook slim dat het bedrijf eerst dacht weg te komen met sukkelig doen: melden dat ze niet goed controleerden. Totdat bleek dat ze zich keurig aan de voorgeschreven controles hielden, alleen lapten ze de resultaten aan hun laars.
Ik vraag me trouwens af wat er nu met die boeren gebeurt: worden die gecompenseerd?

Geen opmerkingen: