zaterdag, januari 08, 2011

Zussen vrij na belofte niertransplantatie

PEARL - Twee Amerikaanse zussen zijn vrijdag na zestien jaar vrijgelaten uit een gevangenis in Pearl in de staat Mississippi, waar zij vastzaten wegens betrokkenheid bij een roofoverval.
Voorwaarde voor de vrijlating was dat de jongste van het stel op korte termijn een nier afstaat aan haar ernstig zieke zuster. Dat meldde nieuwszender CNN.
De vrouwen, Jamie (38) en Gladys (36) Scott, waren veroordeeld tot levenslang en kwamen pas in 2014 in aanmerking voor vervroegde vrijlating.
Jamie heeft echter dagelijks een dialysebehandeling nodig. Dat kost de staat grofweg 200.000 dollar per jaar.
Gladys schreef gouverneur Haley Barbour onlangs een brief waarin zij voorstelde een nier af te staan aan haar zus in ruil voor vervroegde vrijlating.
De gouverneur liet vorige week weten op dat voorstel in te gaan. Daarbij speelde ook mee dat hij de twee vrouwen niet langer ziet als een bedreiging voor de samenleving.
Vrijdagochtend (plaatselijke tijd) mochten de vrouwen de gevangenis verlaten. Zij zijn vertrokken naar Pensacola in de staat Florida, waar hun familie woont.
De advocaat van de zussen zei dat Jamie er slecht aan toe is en snel een transplantatie nodig heeft. Overigens moet nog worden vastgesteld of Gladys een geschikte donor is.
De gezusters Scott werden in 1994 veroordeeld wegens een roofoverval een jaar eerder. Zij hadden twee mannen in een hinderlaag gelokt die vervolgens door anderen werden beroofd en mishandeld. De buit bedroeg 11 dollar.
De zussen, die van Afro-Amerikaanse afkomst zijn, hebben altijd ontkend. Zij zijn in de VS een symbool geworden voor de zware straffen die zwarte Amerikanen soms krijgen voor relatief lichte misdrijven.
Dat hun gevangenisstraf nu ten einde is, betekent niet dat zij er verder het zwijgen toe doen, liet hun advocaat vrijdag weten. De zussen willen dat hun naam wordt gezuiverd.
(Bron)

Geen opmerkingen: