zaterdag, januari 08, 2011

'Mens begon 170.000 jaar geleden met kleding dragen'

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben aan de hand van het DNA van kledingluizen aangetoond wanneer mensen begonnen met het maken en dragen van kleding.
De eerste kledingluizen splitsten zich ongeveer 170.000 jaar geleden af van hoofdluizen. Het is daarom aannemelijk dat mensen zich rond die tijd voor het eerst met kleding wapenden tegen de kou.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Biology and Evolution.
“We wilden een nieuwe methode ontwikkelen om te bepalen wanneer mensen begonnen met het maken en dragen van kleding”, verklaart hoofdonderzoeker David Reed op Discovery News. “Kledingluizen zijn extreem goed aangepast aan kleding. Daarom weten we bijna zeker dat ze niet bestonden voordat mensen kleding begonnen te dragen."
De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door het DNA van luizen te analyseren en op basis daarvan te bepalen wanneer de eerste kledingluizen ontstonden.
De bevinding suggereert dat de eerste mensen pas lang nadat ze hun lichaamshaar verloren, begonnen met het dragen van kleding. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de voorouders van de mens ongeveer een miljoen jaar geleden het overgrote deel van hun vacht kwijtraakten.
“Het is interessant om te bedenken dat mensen honderdduizenden jaren lang in staat waren om zonder kleding en zonder lichaamshaar te overleven in Afrika”, aldus Reed. “Pas toen ze kleding hadden migreerden ze vanuit Afrika naar andere delen van de wereld.”
(Bron)

Geen opmerkingen: