donderdag, mei 30, 2002

NRC meldt:

'Ruzie in koninklijke familie van Swaziland

MBABANE, 29 MEI. In Swaziland zijn zes leden van de koninklijke familie uit het paleis gezet voor het dragen van dreadlocks en het roken van marihuana. Het betreft aanhangers van het rastafari-geloof, die beweren dat ze door het roken van marihuana met hun schepper kunnen communiceren.
De verbannen familieleden zouden gisteren het paleis zijn uitgezet na grove taal tegen de koning, Mswati III. Ze namen hun toevlucht tot de residentie van wijlen koning Sobhuza II, Mswati's vader, maar moeten ook dit oord verlaten. Zij beweren dat paleiswachten hen hebben verbannen om te verhinderen dat ze de koning zouden bezoeken. Zij claimen een belangrijke boodschap voor de koning te hebben, die ze in een droom gekregen zouden hebben van god. Deze zou gaan over Mswati's bewind.
De zes familieleden werden er eerder dit jaar al van beschuldigd dagga, de Zuid-Afrikaanse marihuana, te roken op het paleis, en er personen binnen te halen die niet van koninklijken bloede zijn.
Victor Zulu, een van de uitgezette familieleden, zei dat zij ,,boodschappers van vrede'' zijn, en dat ze ,, het geheim van het leven kennen en het bevel gekregen hebben dit aan niemand behalve de koning mee te delen''. Maar hij zei ook dat ,,er veel dingen gebeuren die onheil over het land brengen, en wij moeten dit aan de koning vertellen''.'

Ook wordt er in het artikel een nadeel van polygamie genoemd:
'De koning van Swaziland mag zo veel vrouwen hebben als hij wil. Gisteren huwde Mswati zijn achtste vrouw. Zijn vader Sobhuza II had er meer dan zestig, die hem zo'n tweehonderd nakomelingen schonken - allemaal broers en zussen die Mswati niet alleen financieel moet onderhouden, maar die ook twisten over de troonopvolging. Mswati, die zelf inmiddels vijftien kinderen zou hebben, klaagde vorig jaar over stress en te weinig tijd voor zijn ,,gezin''.'

Geen opmerkingen: