dinsdag, mei 28, 2002

Verdachten in Nigeriaanse fraudezaak opgepakt

AMSTERDAM - De politie in Zuid-Afrika heeft zes mannen opgepakt die duizenden internetters opgelicht zouden hebben. De mannen stuurden e-mailberichten met verzoeken om hulp in ruil voor vergoedingen van miljoenen euro's.
De gearresteerde mannen, vier Nigerianen, een Kameroener en een Zuid-Afrikaan, zouden vele miljoenen euro's van hun slachtoffers hebben ontvangen.
Er werd gebruik gemaakt van een brief waarin aan de ontvanger werd gevraagd om als bank te fungeren. Het slachtoffer moet als tussenpersoon dienst doen om de 'vele miljoenen' die op een bankrekening staan, vrij te krijgen. Daarvoor wordt hem een beloning beloofd.
Maar de oplichters vragen het slachtoffer wel financieel bij te springen in de transactiekosten voordat het geld van de bank komt. Als dat geld eenmaal in het bezit is van de oplichters, verneemt het slachtoffer niets meer van de deal.
Bij de verdachten is ook een grote hoeveelheid drugs in beslag genomen, een aantal computers en valse papieren.
(Bron: Nu.nl)

Ik heb dit nooit zo begrepen. Blijkbaar zijn er mensen die hier intrappen, maar ben je dan niet erg naïef? Lang geleden liep ik met een vriendin door de stad, en zij wist het zeker: het waren geen oplichters. Een minuut later was ze honderd gulden kwijt aan de balletje-balletje-spelers. Dat zijn van die momenten dat het niet leuk is om gelijk te hebben. Het kostte me nog moeite om haar ervan te overtuigen dat het niet slim was om geld van mij te lenen voor een tweede kans.
Misschien ben ik te calvinistisch opgevoed, maar ik word erg wantrouwig als het grote geld zonder enige moeite mijn kant opgeduwd wordt. Daar moet haast iets tegenover staan, en als er heel hard en aanhoudend beweerd wordt dat dat niet het geval is, word ik eigenlijk alleen maar wantrouwiger. Ik weet niet of dat cynisch is of verstandig, maar heren die ik totaal niet ken en die me out of the blue mailen of ik even een paar miljoen wil stallen, tegen een leuke vergoeding... Misschien heb ik wel bakken geld misgelopen. Maar ik vermoed van niet.

Geen opmerkingen: