maandag, december 29, 2003

Afluisterpoep en robotvissen

Toen de uitvinders van spionagesnufjes voor de CIA afluisterapparatuur voor gebruik in de jungle ontwikkelden, ontwierpen ze de microfoon zo dat de vijand nooit in de verleiding zou komen om hem op te rapen: het apparaatje kreeg de vorm van een tijgerdrol. De vuistgrote, bruine zender gaf exact door welke paden de rebellen van de Vietcong in de oorlog in Vietnam gebruikten.
Het Directoraat voor Wetenschap en Technologie van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA viert zijn 40ste verjaardag door een aantal van zijn geheimen te onthullen in een nieuw museum in zijn hoofdkwartier in Washington. Naast de junglezender worden onder meer een robot-meerval, een op afstand bestuurbare libel en een camera die op een duif kan worden bevestigd, tentoongesteld.
De missies van de duiven waren pas mogelijk nadat de uitvinders van de CIA een camera hadden ontwikkeld die licht genoeg was. Eerdere vluchten mislukten omdat de overbelaste duif na twee dagen 'spioneren' alleen nog maar kon lopen naar zijn thuisbasis.
De CIA stelt overigens niet alleen zijn successen tentoon in het museum. Zo staat er ook de op afstand bestuurbare libel die minuscule zendertjes op de buitenkant van ramen moest aanbrengen. Maar de zogeheten 'insectothopter', die was uitgerust met een minimotortje, kon niet tegen de wind in vliegen.
Het museum is alleen toegankelijk voor medewerkers van de CIA en speciale gasten. Naar de op dit moment door de dienst gebruikte snufjes kan de bezoeker slechts gissen.
(Bron)

Geen opmerkingen: