dinsdag, december 30, 2003

Vrachtschip verloor ruim vijftig extra gifvaten

DEN HELDER - Het schip Andinet, dat bij de storm van 21 december op de Noordzee drie containers met 630 vaten giftig arseenpentoxide verloor, blijkt ook tussen de vijftig en zestig losse vaten met dezelfde substantie te zijn kwijtgeraakt. Dit maakte Rijkswaterstaat dinsdagavond bekend.
Volgens Rijkswaterstaat is bij een inspectie van het schip na aankomst in het Noord-Duitse Bremerhaven duidelijk geworden dat de vaten van boord zijn geslagen. Tijdens de storm zijn containers aan dek van het schip gaan schuiven, waarna ten minste een ervan is opengesprongen. Van de vaten met gif die eruit rolden, zijn er vijftig tot zestig in zee beland. De schatting is gebaseerd op de ladinglijsten van de Andinet, die onder Ethiopische vlag vaart.
De inspectie van de lading van het schip is volgens Rijkswaterstaat vertraagd doordat verschillende gifvaten aan boord zijn gaan lekken. Hierdoor moest eerst het dek worden gereinigd en kon aansluitend pas de inspectie van de containers zelf beginnen.
Op basis van de berichten uit Duitsland houdt Rijkswaterstaat er nadrukkelijk rekening mee, dat toch gif in de Noordzee is beland. Volgens een woordvoerder is echter niets te zeggen over de hoeveelheid, over de toestand van de vaten die in zee zijn beland of de plek waar ze zich bevinden.
De verzekeraar van de Andinet is inmiddels gevraagd ze op te sporen en te bergen. Hoewel de kans gering is dat ze aanspoelen, waarschuwt Rijkswaterstaat strandbezoekers alert te zijn op zowel rode vaten als rode zakken en de kustwacht, de gemeente of de politie te bellen als ze worden waargenomen.
De verzekeraar van de Andinet is in onderhandeling met twee bedrijven voor de berging van de drie containers, die dinsdag werden gelokaliseerd. Dinsdagavond werd nog gewerkt aan de inspectie van de derde container, nadat eerder op de dag was gebleken dat uit de overige twee geen gif in de Noordzee lekt.
Het bergingsbedrijf moet speciale voorzorgsmaatregelen treffen bij de berging, omdat de containers zijn verzwakt. De vaten worden na het lichten van de containers mogelijk oververpakt. Volgens Rijkswaterstaat is het streven nog steeds de drie containers voor woensdagavond te hebben geborgen.
(Bron)

Geen opmerkingen: