Geen straf voor cocaïnesmokkel Schiphol tot 3 kilo
RIJSWIJK - Cocaïnesmokkelaars die met minder dan 3 kilo drugs op Schiphol worden betrapt, worden niet opgepakt en krijgen geen dagvaarding voor een berechting of een boete. Dat is de nieuwe richtlijn van minister Donner van Justitie, bevestigen betrouwbare bronnen vrijdag.
Gesnapte drugskoeriers die onder deze grens blijven, moeten wel hun drugs inleveren. De maatregel is genomen om te voorkomen dat het justitiële apparaat overbelast raakt.
Een woordvoerder van de minister van Justitie wil niet op de nieuwe maatregel ingaan om drugsorganisaties niet wijzer te maken dan nodig is. Wel bevestigt hij dat er eerder een dergelijke maatregel gold met de grens van 1,5 kilo cocaïne.
Donner kondigde onlangs al aan dat hij wil ophouden alle drugskoeriers die in Nederland worden aangehouden ook strafrechtelijk te vervolgen. Dit is de afgelopen tijd wel gebeurd, maar heeft er niet toe geleid dat de stroom cocaïne die Nederland binnenkomt, is opgedroogd.
De PvdA-fractie omarmde het idee meteen. Het Tweede-Kamerlid Wolfsen bepleit al enige tijd terugsturen van bolletjesslikkers. Het VVD-Tweede-Kamerlid Griffith gaf aan problemen met het buitenland te verwachten als Donner drugssmokkelaars wegstuurt zonder dagvaarding.
Donner heeft de opsporingsdiensten op Schiphol inmiddels laten beginnen met de zogeheten 100-procentscontroles op risicovluchten, en als daaruit blijkt dat er cocaïne vanuit vooral de Nederlandse Antillen en Suriname deze kant op blijft komen, dan wil hij vluchten gaan verbieden. Dat laatste is wel een "uiterst middel", meent Donner.
[Zullen de smokkelaars dan niet gewoon een stukje om gaan, via IJsland, of Polen, of Mexico?]
De bewindsman gaat er vanuit dat de 100-procentscontroles ertoe zullen leiden dat er veel meer drugskoeriers worden aangehouden. Het is dan onmogelijk om alle smokkelaars ook strafrechtelijk te vervolgen. Nu al levert een controle van één vliegtuig soms wel vijftig aanhoudingen op, waar het justitieel apparaat vervolgens een hele week mee bezig is. Als straks alle vluchten uit de Antillen aan zo'n controle worden onderworpen, zit justitie binnen de kortst mogelijke termijn met grote achterstanden, vreest Donner.
Dit betekent overigens niet dat drugskoeriers dan vrijuit gaan. Zij komen minstens op een zwarte lijst terecht, waarmee luchtvaartmaatschappijen moeten gaan werken.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten