vrijdag, december 12, 2003

Plannen stationsgebied Utrecht goedgekeurd

UTRECHT - De gemeenteraad van Utrecht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag na een debat van ruim 8,5 uur de plannen van het college van burgemeester en wethouders voor het Utrechtse stationsgebied goedgekeurd.
Verantwoordelijk wethouder W. Lenting (Leefbaar Utrecht) heeft het groene licht gekregen om zijn plannen verder uit te werken met de Jaarbeurs, NS Vastgoed en eigenaar Cório van winkelcentrum Hoog Catharijne. Dat zijn de bedrijven, die het overgrote deel van het stationsgebied bezitten, maar alleen nog maar de intentie hebben uitgesproken dat ze aan de gemeentelijke plannen willen meewerken.
De plannen zijn gebaseerd op de uitslag van een vorig jaar gehouden referendum, waarin de bevolking van Utrecht zich in ruime meerderheid uitsprak voor een 'groene', ruim opgezette invulling van het stationsgebied. De manier waarop het college van de Domstad de plannen vervolgens uitwerkte, leidde de afgelopen maanden tot de nodige kritiek, zowel binnen als buiten de gemeenteraad.
Ook donderdag meldden veel partijen dat er van de verwachte ruime invulling niet echt sprake was in de plannen. Wethouder Lenting moest daarom een meerderheid in de raad beloven dat het Smakkelaarsveld, een parkje bij het Centraal Station, grotendeels onbebouwd zal blijven. Ook mag de nieuw geplande bebouwing rond het Vredenburg minder beslag leggen op het plein.
De wethouder kreeg veel kritiek op zijn voornemen om Cório, de eigenaar van Hoog Catharijne, de exploitatie te gunnen van het nieuw te bouwen winkelcentrum in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn in ruil voor een vlotte medewerking van Cório aan de plannen met het stationsgebied. Utrecht heeft die medewerking hard nodig omdat het afdwingen daarvan tot lange procedures kan leiden.
Lenting bleef bij zijn standpunt dat er niets anders op zat. Een meerderheid in de raad steunde hem, op voorwaarde dat de deal met Cório een aantoonbare meerwaarde zal opleveren voor het stationsgebied.
De Socialistische Partij had de voorgenomen deal onlangs aangekaart bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit, omdat de socialisten vinden dat Cório een monopoly dreigt te krijgen op de regionale markt van winkelcentra. Grote kritiek van veel raadsfracties was er ook op het feit dat de marktpartijen zich tot nu toe nog nauwelijks aan de gemeentelijke plannen gebonden hebben.
Het Masterplan Stationsgebied werd uiteindelijk aangenomen door een meerderheid van de collegepartijen Leefbaar Utrecht, PvdA, VVD en CDA met steun van oppositiepartij D66. De andere oppositiepartijen GroenLinks, SP, Burger & Gemeenschap en ChristenUnie, stemden tegen.
De vernieuwing van het stationsgebied houdt de Utrechtse politiek al vijftien jaar bezig. Eerdere plannen sneuvelden. De laatste keer was dat in 1999, toen een door de gemeenteraad aangenomen plan schipbreuk leed omdat de Jaarbeurs afhaakte.
De bedoeling was en is nog steeds de omgeving van het Centraal Station, Hoog Catharijne, Muziekcentrum Vredenburg en de Jaarbeurs om te vormen tot een gebied waar het beter toeven is dan in het huidige, dat als sociaal onveilig wordt ervaren.
Andere onderdelen van de plannen zijn een aanzienlijke uitbreiding van station Utrecht Centraal, de verbouwing en uitbreiding van Muziekcentrum Vredenburg en de terugkeer van het water in de in de jaren zestig gedempte singels.
Verder wil de Jaarbeurs een casino, bioscopen, een theater en een hotel op haar terrein bouwen en wil Cório Hoog Catharijne uitbreiden en aanpassen aan de eisen van de tijd.
De bedoeling is dat over een jaar de eerste schop de grond in gaat. De uitvoering van de werkzaamheden gaat volgens de planning vijftien tot twintig jaar duren. De plannen gaan in totaal drie miljard euro kosten, waarvan de stad Utrecht maximaal 90 miljoen voor rekening wil nemen. Het Rijk (verbouwing Centraal Station) en de marktpartijen betalen het overgrote deel.
(Bron)

De Utrechters, waaronder ik, kozen voor het 'ruim en groen'-plan, met angst en beven, maar dat andere plan was helemaal niks.
En inderdaad. Het uitgewerkte plan is fiks minder 'ruim en groen', met veel smeekwerk blijft een parkje dat al niet erg veel is dééls behouden.
Een deel van de financiering moet komen uit de verkoop van kantoorruimte (die markt is ingestort); er komen meer dure woningen dan eerst bedacht (de dure woningen die er nu zijn, bovenop Hoog Catharijne, verkopen ook bijzonder goed, maar niet heus); en zo zijn er meer aanpassingen gedaan.
Geen enkele fractie is echt tevreden, maar men weet het ook niet meer. Na 15 jaar moeten er eens knopen doorgehakt worden.
Men houdt rekening met 20 jaar bouwen en werken, dus in die 20 jaar zitten we met een zooi, die waarschijnlijk onderweg nog x keer zal worden aangepast en dan weer zo'n halfhartige klont bouwsels zonder eenheid zal opleveren.
Utrechters zijn meesters in het zeiken en zaniken, dus dat wordt een gezellige tijd. Alleen hebben zeikers soms wel gelijk.
Als u de komende 20 jaar (plus natuurlijk de tijd die het langer gaat duren) in of rond het Utrechtse stationsgebied vertoeft, denk dan eens aan Hippo, die het allemaal wel gezegd had... Ik hóóp dat de zeikers ongelijk krijgen. Ik hóóp dat de gemeente nou eens een keer iets geweldigs verricht. Maar vertrouwen heb ik er niet in.

Geen opmerkingen: