Unieke verhuizing Nachtwacht in Rijksmuseum
AMSTERDAM - De Nachtwacht heeft donderdagochtend zijn vaste zaal in het Rijksmuseum in Amsterdam verlaten. Tijdens een minutieus uitgevoerde operatie is het wereldberoemde meesterwerk verplaatst naar de Philipsvleugel van het museum. Het is de eerste keer sinds 1945 dat de Nachtwacht van Rembrandt van zijn plaats is gelicht.
De ingewikkelde verhuisoperatie begon om half 7 in de ochtend. Conservatoren van het museum, kunsttransporteurs en technici haalden het schilderij van de muur en plaatsten het doek in een houten frame dat speciaal door het gespecialiseerde verhuisbedrijf Gerlach Art Packers is gemaakt.
Om het houten frame werd een door Philips ontwikkelde beschermhoes geplaatst, voorzien van sensoren die de temperatuur, luchtvochtigheid en schokken in de gaten moesten houden. Een groep van twaalf specialisten was bezig met het inpakken van het schilderij. Tegen twaalf uur werd het werk naar buiten gehesen en via de straat naar de Philipsvleugel gereden. Het museum is een jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor de verhuizing van Neerlands beroemdste schilderij.
Er waren strenge veiligheidsmaatregelen getroffen rondom wat bijna een militaire operatie leek. De politie had de wijde omgeving van het Rijksmuseum afgezet en het museum wilde er vantevoren geen ruchtbaarheid aan geven om ongewenste pottenkijkers te weren. De verhuizing is noodzakelijk door de ingrijpende renovatie van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum volgend jaar.
De Nachtwacht en andere topstukken uit de zeventiende eeuw zijn tijdens de verbouwing te zien in de Philipsvleugel, die als tijdelijk museum zal fungeren. Vanaf 20 december zijn deze werken weer te bezichtigen in de tentoonstelling 'Rijksmuseum, De Meesterwerken'.
De renovatie moet midden 2008 zijn afgerond. Slechts 10 procent van de collectie is tot die tijd te zien voor het publiek. De rest, ruim één miljoen objecten, gaat naar de voormalige eurokluizen in Lelystad. In mei 2004 moet het hoofdgebouw helemaal leeg zijn.
Slechts twee keer eerder verliet het doek, door Rembrandt geschilderd in 1642, het museum. In 1898 hing het schilderij in het Stedelijk Museum in Amsterdam ter gelegenheid van de eerste Rembrandt-tentoonstelling. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 dook het schilderij op verscheidene plaatsen onder om uiteindelijk in 1942 opgerold 35 meter onder de grond in de Sint Pietersberg bij Maastricht te worden opgeslagen. [Da's nu geen goede optie meer...]
Na de bevrijding van Nederland keerde het schilderij in juni 1945 per boot terug naar Amsterdam. Sindsdien heeft de Nachtwacht het Rijksmuseum niet meer verlaten. Het onverzekerbare schilderij, eigendom van de gemeente Amsterdam, is 4,54 meter breed en 3,79 meter hoog en weegt zonder lijst bijna 170 kilo.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten