vrijdag, december 12, 2003

Hieronder een stuk, integraal overgenomen van Allerlei. Maakt erg goed duidelijk wat de effecten van dit beleid zijn :-(

"Lang leve de bezuinigingen in de gezondheidszorg.
En ja, ik snap wel dat sommige zaken veranderd moeten worden.
Er wordt soms een hoop geld over de balk gegooid.
En ook de verzorgingshuizen moeten efficiënter gaan werken.

Veel zaken waar bewoners vroeger servicekosten voor betaalden, moeten ze nu apart gaan betalen. Bijvoorbeeld koffie en thee.
Nu komen er groepen bewoners beneden in de zaal koffie drinken, die door het huis geschonken wordt. Vanaf januari moet men gaan betalen voor die koffie.
Maar, ze kunnen dan wel een pasje van het huis aanschaffen (7,20 euro per maand), dan krijgen ze op dat kopje koffie weer korting.

Ook een aantal voorzieningen van de AWBZ gaan nu geld uit de eigen portemonnee kosten. Voorbeeld: iemand die zelfstandig woont wordt dusdanig ziek, zodat die iemand naar het verpleeghuis zou moeten. Met een extramurale-verpleeghuisindicatie kan iemand in zijn eigen huis blijven wonen, maar wel dezelfde verzorging krijgen als in een verpleeghuis.
Tot nu toe was het zo, dat iemand op dat moment linnengoed (lakens, handdoeken ed) via het huis kreeg aangeboden. logisch, want iemand die ziek en bedlegerig is, heeft over het algemeen veel linnengoed nodig.
Per 1 januari wordt dat afgeschaft en wordt men in staat gesteld een linnenpakket te huren.

Zo kan ik nog wel een poosje doorgaan.

Maar om dat aan ouderen te moeten uitleggen is weer heel wat anders."

Geen opmerkingen: