dinsdag, februari 10, 2004

Diepzeevisserij bedreigt oceaanleven

KUALA LUMPUR - Diepzeevissers bedreigen het kwetsbare leven van unieke koralen, planten en dieren op de bodem van de wereldzeeën. Dat staat in een rapport dat het internationale Wereld Natuur Fonds (WNF) en de natuurbeschermingsorganisaties IUCN en NRDC dinsdag tijdens de biodiversiteitsconferentie in Kuala Lumpur hebben gepresenteerd.
Met zware kettingen, netten en stalen platen ploegen de diepzeevissers de oceaanbodems om op zoek naar vis. De natuurbeschermers vrezen dat de diepzeevissers door overbevissing ongerepte visgebieden gaan opzoeken. Nog meer koudwaterkoralen en zeebergen raken hierdoor beschadigd.
Diepzeevisserij is wereldwijd jaarlijks goed voor een omzet van 375 tot 500 miljoen euro. Het vormt een fractie van de omzet van hele visindustrie. De organisaties willen dat regeringen onmiddellijk beginnen met de bescherming van de zeebodems om verlies van unieke diepzeegebieden te voorkomen.
De economische gevolgen van de restricties voor de vissers zullen volgens het Wereld Natuur Fonds beperkt blijven. Ook hoeft de prijs van vis niet te stijgen, aldus WNF.
(Bron)

Geen opmerkingen: