vrijdag, februari 13, 2004

Broncode Windows uitgelekt

WASHINGTON/REDMOND - Delen van de geheime broncodes van de besturingssystemen Windows 2000 en NT 4.0 zijn uitgelekt. Dat heeft producent Microsoft donderdag bevestigd. "Incomplete stukken van de broncode zijn op internet verspreid. Dat is illegaal en we nemen dit zeer serieus", zei een woordvoerder van de softwaregigant donderdag tegenover The Washington Post.
In de broncode staan de programmaregels zoals ze door een programmeur zijn ingevoerd. Zonder deze code kan een programma niet gewijzigd worden. Computerkrakers kunnen in de broncode eventuele zwakke plekken in het besturingssysteem ontdekken en misbruiken.
Oprichter en eigenaar Bill Gates heeft de broncodes van Windows in het verleden het belangrijkste intellectuele eigendom van Microsoft genoemd. De codes zijn auteursrechtelijk beschermd. De FBI is een onderzoek naar de bron van het lek begonnen.
Uit een verklaring die Microsoft eerder op de dag gaf naar aanleiding van geruchten over het lek, blijkt dat de softwarereus niet zozeer bevreesd is over de beveiliging van Windows. "Als het gaat om een klein deel van de broncode, gaat onze zorg eerder uit naar het intellectueel eigendom in plaats van de veiligheid."
Tegenover The Washington Post herhaalde Microsoft dit standpunt. Microsoft is bang dat programmeurs de uitgelekte broncode gaan gebruiken als basis voor een nieuw, goedkoop of gratis besturingssysteem.
(Bron)

Ja, stel je voor zeg... Daar heb je wel de Windowsbroncode voor nodig natuurlijk.

Geen opmerkingen: