vrijdag, februari 13, 2004

Rybkin zegt te zijn ontvoerd en gedrogeerd

LONDEN - De Russische presidentskandidaat Ivan Rybkin, die na vijf dagen vermissing dinsdag weer opdook, heeft vrijdag eindelijk opening van zaken gegeven over zijn mysterieuze verdwijning. Naar eigen zeggen is hij ontvoerd en gedrogeerd door mensen die hem de Oekraïne hadden ingelokt.
Vanuit Londen zei Rybkin dat hij naar de Oekraïne was gegaan in de veronderstelling dat hij de Tsjetsjeense rebellenleider Aslan Maschadov zou ontmoeten voor vredesonderhandelingen. Toen Rybkin op 6 februari in Kiev arriveerde zou hij door onbekenden naar een appartement zijn gebracht waar hij op Maschadov moest wachten.
"Ik kreeg een kop thee en een paar boterhammen en opeens voelde ik me slaperig worden. Ik werd vier dagen later wakker in een voor mij totaal onbekend appartement." Volgens een geëmotioneerde Rybkin droegen zijn gijzelnemers hem op naar familie in Moskou te bellen om te zeggen dat hij al die tijd bij vrienden was geweest en dat alles goed met hem ging.
Vervolgens zouden de onbekende mannen "een weerzinwekkende videotape" aan Rybkin hebben laten zien waarmee ze hem wilden chanteren als hij niet met hen zou meewerken. "Ik weet niet wie mij gekidnapt heeft, maar ik weet wel voor wie ze het deden. Maar ik ga daar nu niet op in, net zomin als op de inhoud van de opname."
Rybkin werd ten slotte naar het vliegveld gebracht en kwam dinsdagavond terug in Moskou. De eerste dagen kwam hij met onduidelijke verklaringen over zijn verdwijning. De presidentskandidaat zei vrijdag in Londen dat hij blijft meedoen aan de verkiezingsstrijd. "Na wat mij in Kiev is overkomen, ben ik ervan overtuigd dat deze verkiezingen zonder regels zijn. Ze kunnen voor mij voorbij zijn, nog voor ze zijn begonnen. Daarom zet ik de campagne vanuit het buitenland voort". Aanvankelijk had Rybkin laten doorschemeren te overwegen de handdoek in de ring te gooien.
(Bron)

Geen opmerkingen: