woensdag, februari 11, 2004

Eén of twee aanslagen op WTC-torens: het scheelt 4 miljard dollar

Een federale rechtbank in de Verenigde Staten moet beslissen of de huurder van het World Trade Center (WTC) in New York op 11 september 2001 het slachtoffer is geworden van één of twee aanslagen. Waarom is dat nu belangrijk? Het scheelt liefst 4 miljard dollar (of 3,15 miljard euro).
Projectontwikkelaar Larry Silverstein wil bij de verzekering twee aanslagen claimen, meldde de BBC. De verzekeringsmaatschappijen betwisten echter dat het om twee aanslagen gaat, hoewel twee vliegtuigen in de Twin Towers vlogen, waardoor die uiteindelijk instortten. Volgens de assurantiemaatschappijen ging het om één gebeurtenis.
De uitspraak van de federale jury kan Silverstein miljarden schelen. Wanneer de aanval met de twee passagierstoestellen als één aanslag wordt geteld, levert dat de projectontwikkelaar 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) op. Als de jury Silverstein gelijk geeft en de terroristische daad als twee aanslagen ziet, kan hij 7 miljard dollar (5,6 miljard euro) claimen.
De uitspraak heeft daardoor gevolgen voor het nieuwe World Trade Center. Wanneer Silverstein miljarden aan zijn neus voorbij ziet gaan, betekent dat jarenlange vertraging voor de bouw van een nieuwe toren, wolkenkrabbers en andere gebouwen op Ground Zero.
Vorig jaar oordeelde een federaal hof van beroep dat de verwoesting van de Twin Towers is veroorzaakt door één aanslag. Het hof vond ook dat een jury zich over de zaak moet buigen.
De claim van Silverstein wordt nog bemoeilijkt, omdat hij slechts enkele maanden voor 11 september huurder van de torens was geworden en de verzekeringspapieren nog niet waren ondertekend.
(Bron)

Geen opmerkingen: