vrijdag, maart 12, 2004

Twee exabyte aan informatie per jaar

Per jaar wordt ongeveer twee exabyte aan digitale gegevens gegenereerd. Om deze gegevens op te slaan, zou een miljard diskettes nodig zijn, oftewel een stapel van vier miljoen kilometer. Dat is elf keer de afstand tot de maan. Dat zegt Imation, maker van verwisselbare opslagmedia.
Gemiddeld produceren we 333 megabyte aan digitale gegevens per aardbewoner per jaar. De totale hoeveelheid geschreven tekst die de gemiddelde mens gedurende zijn hele leven produceert, past echter gemakkelijk op minder dan vijf diskettes.
In vergelijking met foto’s, audio- of videobestanden, nemen tekstdocumenten een uiterst bescheiden ruimte in. Een wetenschappelijk onderzoek van 320 pagina’s tekst, neemt niet meer dan 1 megabyte aan gegevens in beslag. Ter vergelijking: een foto in hoge resolutie vraagt meer dan twee megabyte aan opslagruimte. Tien megabyte aan gegevens is niet meer dan een minuut video en een lichaamsscan vereist meer dan 20 megabyte aan ruimte.
"Het plafond aan digitale opslag is vandaag de dag nog niet in zicht" , zegt Theo Bouwmans, directeur Imation Nederland. "In minder dan tien jaar kunnen revolutionaire technologieën, zoals holografische opslagtechnologie, werkstations van enorme opslagcapaciteiten voorzien dat gelijk is aan opslagnetwerken van universiteiten of grote bedrijven."
Imation is marktleider op het gebied van magnetische en optische verwisselbare opslagmedia als diskettes, cd's en dvd's.
(Bron)

Geen opmerkingen: