donderdag, maart 11, 2004

'Woonwagenbewoner moet wennen aan belasting'

DEN HAAG - Het speciale fiscale regime voor woonwagenkamp Vinkenslag nabij Maastricht werd instandgehouden omdat bij de Belastingdienst de overtuiging bestond dat alleen op die manier de bewoners op termijn normaal belasting zouden betalen. Tot aan de toenmalige directie van de Belastingdienst in Zuid-Nederland waren de afspraken bekend.
Dat heeft staatssecretaris Wijn (Financiën) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij was eerder in verlegenheid geraakt nadat duidelijk was geworden dat de Belastingdienst niet in staat was op woonwagenkamp Vinkenslag belasting te innen. Dat leverde veel verontwaardiging in de samenleving en in de politiek op. Uiteindelijk kwam het belastingtarief op Vinkenslag gemiddeld uit op 3 procent.
De voorzichtige aanpak van de fiscus leverde volgens Wijn langzaam resultaat op. De belastingafdrachten stegen in de loop der jaren flink, van 9338 gulden in de eerste helft van 1992 tot 1.012.863 gulden in 2001. Om die reden hield de fiscus de afspraken in stand, uiteindelijk tot 1 januari 2004.
Wijn kondigde eerder al aan dat er zonodig disciplinaire maatregelen zullen worden getroffen tegen werknemers van de Belastingdienst die jarenlang niet durfden op te treden en afzagen van belastingheffing op het grootste Nederlandse woonwagenkamp Vinkenslag.
De CDA-staatssecretaris schrijft aan de Kamer dat er op geen enkele manier meer uitzonderingen gemaakt mogen worden. Vanaf 1997 probeerde de Belastingdienst in samenwerking met gemeente en politie een einde te maken aan zogenoemde overheidsvrijplaatsen, plekken waar probleemgroepen zaten zoals bewoners van bepaalde woonwagencentra. Wijn stelt vast dat hier vooral een rol voor de gemeente is weggelegd.
De Tweede Kamer praat donderdag met Wijn over de belastingvrijstaatjes in Nederland.
(Bron)

Mag ik ook een herberekening over de laatste 12 jaar?

Geen opmerkingen: