dinsdag, juni 15, 2004

Nieuw computervirus vermomt zich als digitale groet

RIJSWIJK/DEN HAAG - Veel computergebruikers zijn maandag verrast door het nieuwe computervirus Zafi.B. Het virus is vermomd als uitnodiging om een digitale ansichtkaart te bekijken en heeft ook een Nederlandstalige variant.
De Nederlandse databank van computervirussen VirusAlert en de officiële waarschuwingsdienst van de overheid hebben maandag alarmeringen uitgegeven. Het virus schakelt beveiligingsprogramma's uit en maakt computers daardoor kwetsbaar voor aanvallen. Het verspreidt zichzelf via het adresboek. Ontvangers moeten de bijlagen of links in de uitnodiging niet aanklikken, luidt het advies van de Waarschuwingsdienst.
Het nieuwe computervirus is volgens een woordvoerder van VirusAlert uniek omdat het zich aan de ontvanger aanpast. In ons land circuleert daarom vooral de Nederlandstalige versie. De Nederlandse variant lijkt verstuurd door de redactie van een internetpagina voor leraren in het basisonderwijs (taalsite.nl).
Het mailtje bevat een bijlage die is vermomd als verwijzing naar de internetpagina postkaarten.nl. Geen van de beide pagina's is verantwoordelijk voor de verspreiding van het virus, meldde VirusAlert.
"Wij kunnen weinig tegen deze 'grappen' doen", staat in een verklaring op taalsite.nl. "Ons e-mailadres wordt misbruikt. We hebben niets te maken met deze mailtjes en we hopen dat de dader snel zal worden getraceerd", stellen de makers van postkaarten.nl.
(Bron)

Ik heb 'm al een paar keer binnengehad, maar als ik zo'n mail krijg van een afzender waar ik niets mee te maken heb, en er zit een attachment bij, weet ik wel genoeg.
Verraderlijker was die mail eergisteren, van iemand die me inderdaad een mail zou sturen, met een subject dat onverdacht was, en zonder attachment. Ik klik erop, en hoppa, Netsky, dank u wel. Dus alsnog weggemikt, en weer wat alerter.

Geen opmerkingen: