vrijdag, juni 18, 2004

Steeds meer gezinnen op straat gezet

UTRECHT - Het aantal gezinnen dat als gevolg van financiële problemen op straat komt te staan, neemt flink toe. De daklozeninstellingen die opvang bieden aan gezinnen, zitten overvol. De toename blijkt uit een rondgang langs instanties voor maatschappelijke opvang in Nederland.
Bij het Leger des Heils in Rotterdam steeg het aantal opgevangen gezinnen van 103 in 2001 tot 145 in 2003. In 2004 verwacht de instelling zeker 200 gezinnen; een verdubbeling in drie jaar tijd.
In Utrecht kwamen bij de afdeling van Woningnet die zich bezighoudt met urgentiebepalingen voor (bijna) dakloze gezinnen in de eerste maanden van 2004 26 aanmeldingen binnen. Meer dan in het hele jaar ervoor. 'Die toename is erg opvallend', zegt woningadviseur Bas.
In verreweg de meeste gevallen gaat het om gezinnen die het huis uit worden gezet als gevolg van huurschulden. Door de economische recessie, bezuinigingen op armoedebestrijding en huursubsidie en daarnaast het kopen op krediet, komen de gezinnen in de problemen, zegt Van den Bichelaer van het Platform voor Integrale Schuldhulpverlening.
'Werkloosheid en hogere lasten zijn belangrijke oorzaken. En dan is het met kinderen moeilijker om te bezuinigingen. Bovendien spelen die een emotionele rol: hun mag het aan niets ontbreken.' Het percentage gezinnen dat bij de schuldhulpverlening terechtkomt, is de afgelopen jaren fors toegenomen, blijkt uit onderzoeken. In 1997 ging het om 10,2 procent, in 2003 om 35 procent.
'Wij zitten sinds 2003 altijd vol', zegt afdelingshoofd Bens van de vrouwen- en gezinsopvang Roggeveen in Amsterdam, dat twaalf tijdelijke woningen voor gezinnen heeft. 'Het aantal aanmeldingen houden we al niet eens meer bij.' Verdam van het Centrum voor Wonen, Zorg en Welzijn (CWZW) Flevoland van het Leger des Heils: 'Tot 2003 hadden we twee à drie gezinnen per maand die bij ons aanklopten voor hulp. Nu zijn het er structureel ongeveer zes.' In Den Haag kwamen er in de eerste vijf maanden van dit jaar 16 gezinnen bij de stichting Kessler terecht, tegenover 22 in heel 2002.
Ook buiten de Randstad neemt het aantal dakloze gezinnen toe. Maar weinig daklozeninstanties zijn echter ingesteld op gezinnen, waardoor ze bijna nergens terecht kunnen. Woordvoerder Schievink van Den Eikelaar in Groningen: 'Wij hebben in 2000 86 gezinnen afgewezen, in 2003 125.'
Majoor Van de Venus, directeur van het CWZW Veluwe/IJsselstreek van het Leger des Heils: 'We zijn overvol geraakt in het laatste halfjaar. We hebben plek voor 35 personen, maar soms zijn het er wel 50.'
Zo'n 40 procent van de 137 duizend huishoudens die met problematische schulden te maken hebben, valt beneden het minimuminkomen. 'De koopkracht van de minima gaat achteruit', zegt voorzitter Van Raak van het Platform voor Integrale Schuldhulpverlening. 'De werkgelegenheid kalft af, terwijl allerlei vangnetregelingen voor mensen in de bijstand worden geschrapt. Men wordt intussen zeer agressief benaderd door kredietinstellingen. Dit kabinet gaat ten onrechte uit van een grote individuele verantwoordelijkheid bij mensen.'
(Bron)

Geen opmerkingen: