woensdag, juni 16, 2004

Veel zeehondjes moeder kwijt door harde wind en hoog tij

PIETERBUREN - Zeehondencrèche Pieterburen heeft de afgelopen dagen 11 jonge zeehonden binnengekregen die door de harde wind en het hoge tij hun moeder zijn kwijtgeraakt. Directeur Lenie 't Hart verwacht dat dit jaar minimaal vijftig jonge zeehondjes hulp nodig hebben. Normaal gesproken krijgt de crèche in het geboorteseizoen 30 à 35 jonge zeehondjes binnen.
"Door de harde noordwesten wind is er veel water op het Wad. Dinsdag was het twee meter boven NAP. De zandplaten vallen daardoor niet lang genoeg droog. De moeders kunnen de jongen dan niet goed voeden en ze raken elkaar dan kwijt", zei 't Hart woensdag.
De dieren, die vaak slechts een paar dagen oud zijn, zoeken houvast bij boeien en andere voorwerpen die ze als moeder beschouwen. Een zeehondje dat bij Delfzijl strandde, zag een jongetje zelfs voor zijn moeder aan. Niels Westera ontfermde zich over de huiler toen hij tijdens een wandeling met zijn ouders het zeehondje 'Rex' zag liggen. Het duo was onafscheidelijk tot de medewerkers van de zeehondencrèche kwamen.
De zeehondencrèche verwacht de jonge zeehondjes in augustus en september terug naar de Waddenzee te kunnen brengen. Ze zijn dan gegroeid van ongeveer acht naar ongeveer 45 kilo. 'Moeder' Niels mag Rex dan terug naar de Waddenzee brengen.
(Bron)

Geen opmerkingen: