zondag, september 19, 2004

'Beer' geen beer, maar wel groot beest

LAUWERSOOG - Even leek het mysterie van de beer van het Lauwersmeer gistermorgen ontrafeld, toen de eigenaar van een grote Newfoundlander zich meldde. Aike Maison de la Freule, een groot en log bruin beest, lijkt verdacht veel op een beer. De hond werd echter ten onrechte verdacht, zo bleek een paar uurtjes later.
Zoogdierkenner Ton van der Made uit Leens vond in de Marnewaard nieuwe sporen. Dat kon niet, want Aike was er al een tijdje niet geweest. Vergelijkend onderzoek van de pootafdrukken pleitte de hond helemaal vrij. "Hij is het absoluut niet. Honderd procent zeker", bezweert Van der Made. Maar een beer is het ook niet.
Auke Jongbloed, eigenaar van de Newfoundlander, dacht zelf eerst ook dat zijn hond alle commotie had veroorzaakt. Jongbloed, een Amelander, heeft als zomerverblijf een schip bij Lauwersoog. Hij laat de hond geregeld uit in de Marnewaard, waar het dier de nodige visjes verschalkt. Mensen in de omgeving noemen Aike zelfs vaak al de beer van het Lauwersmeer.
Daarmee leek het raadsel opgelost, tot Van der Made met de nieuwe pootafdrukken kwam. Die weken zo af van de poten van deze Newfoundlander dat er geen misverstand over kan bestaan: de grote mysterieuze gast in het Lauwersmeer is niet deze hond. Maar wat dan wel?
Van der Made weet het niet. Het is in ieder geval geen beer, want die heeft vijf tenen en in de waargenomen pootafdrukken zijn maar vier te zien. Het moet een beest zijn met lange nagels. Het kan best een hond zijn, maar dan is het een hele grote die al zo lang in vrijheid rondloopt dat zijn nagels flink zijn doorgegroeid.
In theorie zou het ook nog een veelvraat kunnen zijn, een groot beest met als wetenschappelijke naam Gulo gulo. Woest en onbevreesd, zo staat dit dier bekend. De veelvraat, een marterachtige met vier tenen, komt niet in onze streken voor maar zwerft wel over afstanden van 250 kilometer en is niet helemaal ongevaarlijk. Dat hij een wandeling vanuit de subarctische streken naar het Lauwersmeer heeft gemaakt valt uit te sluiten, maar het is natuurlijk duister wat er in het circuit van illegale dierenhouders gebeurt.
Van der Made houdt het liever bij zijn eerste gedachte: een beermarter, ook een groot dier met vier tenen per poot. Die komt in dierenparken voor en wordt ook wel door particulieren gehouden. "En als zo'n beest zelf ontsnapt of wordt losgelaten, hangen de eigenaren dat liever niet aan de grote klok", weet de Leenser zoogdierenkenner.
Om welk dier het ook gaat, wandelaars in het Lauwersmeer hoeven zich eigenlijk geen zorgen te maken om hun veiligheid, zegt Van der Made. "In principe is elk dier pas gevaarlijk als jij het in het nauw drijft. Je moet er dus in elk geval niet op af lopen." Het zou wel mooi zijn dat bij een volgende ontmoeting het mysterieuze dier op de foto zou kunnen worden vastgelegd. "Dan weten we tenminste om welk beest het gaat."
(Bron)

Met dank aan Aafke die me op het bericht attendeerde. Aafke, als jij er nou es een foto van ging maken? ;-)

Geen opmerkingen: