zaterdag, september 25, 2004

Beveiligingscamera gericht op decolleté

In het Amsterdam Centraal Station hangen elfhonderd camera's om drugsdealers, junkies, hangjongeren en prostituees in de gaten te houden. Maar wanneer beveiligingsbeambten zich vervelen gaan ze op zoek naar andere zaken, aldus filosoof Lindsey Dubbeld.
Dubbeld keek zes weken mee met operators van het Amsterdamse station om onderzoek te doen naar de aantasting van de inbreuk op de privacy door cameratoezicht in openbare ruimten. Over het algemeen werden de beelden volgens Dubbeld nauwlettend in de gaten gehouden. Maar wanneer de verveling toesloeg gingen de beambten op zoek naar bekenden of werd ingezoomd op spannende decolletés, mooie vrouwen en vreemd uitgedoste types.
Verder bleek dat zowel de autochtone als de allochtone toezichthouders gevoelig waren voor vooroordelen: "Mensen met een donkere huid werden automatisch gezien als de probleemgevallen. Marokkaanse operators vinden Antillianen verdacht, terwijl de Antilliaanse operators Marokkanen weer extra in de gaten houden."
Dubbeld beschouwt de conclusies van haar onderzoek niet als 'schokkend of verrassend'. 'Maar misschien zouden ze een soort beroepscode kunnen ontwikkelen voor beveiligingsbeambten', zo liet ze weten.
(Bron)

Geen opmerkingen: