maandag, september 20, 2004

Tienduizenden actievoerders demonstreren in Rotterdam

ROTTERDAM - Tienduizenden actievoerders hebben maandag op de Coolsingel in Rotterdam gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid. Vakbondsvoormannen L. de Waal (FNV) en D. Terpstra (CNV) scandeerden boven het actiegedruis uit dat er meer dan 60.000 mensen op de been waren. Rond half drie stroomde de hoofdstraat van de havenstad leeg.
Politieagenten op de Coolsingel gingen in een eerste schatting nog uit van ongeveer 30.000 demonstranten. "Het was in ieder geval het dubbele van de 20.000 actievoerders die we hadden voorspeld. De opkomst lag daarmee ver boven verwachting", aldus een woordvoerder van de grootste FNV-bond Bondgenoten.
De actievoerders waren rond het middaguur in stoeten over de twee grote bruggen van de Maasstad, de Willemsbrug en de Erasmusbrug, naar het centrum gelopen. De actievoerders tegen kabinetsmaatregelen in onder meer de WAO, WW, VUT en prepensioen kwamen hoofdzakelijk uit bedrijven en instellingen in en rond Rotterdam, maar bijvoorbeeld ook Den Haag, Delft, Zoetermeer en Zeeland.
FNV-voorzitter De Waal zei tot de menigte: "Als dit slechts een regionale bijeenkomst is, dan wordt de landelijke manifestatie 2 oktober in Amsterdam helemaal een succes. Wij gaan door in de strijd! Kan ik op jullie rekenen?" Waarop vanuit de massa opklonk: actie!, actie!, actie!.
Actievoerders legden maandag voor de demonstratie grote delen van de Rotterdam plat. Zo is het openbaar vervoer in de stad stilgelegd tussen de ochtend- en de avondspits en veel havenwerkers houden een 24-uursstaking. Verder staakten veel gemeenteambtenaren, waaronder honderden brandweermannen en ambulancemedewerkers die vooral vrezen voor hun vroegpensioen. Ook verschenen flink wat docenten in het middelbaar beroepsonderwijs niet voor de klas.
(Bron)

Geen opmerkingen: