zaterdag, september 25, 2004

Vrouw erft eerste druk Shakespeare van onbekende

LONDEN - Een Britse vrouw heeft van een haar onbekende nicht een exemplaar van de eerste druk van Shakespeare-stukken uit 1623 geërfd. Het boek is een van de zes in privé-bezit zijnde exemplaren van de 750 die indertijd gedrukt zijn. Literatuurkenners zeiden tegen Britse media dat het gaat om een van de belangrijkste uitgaven in de Engelse taal.
Anne Humphries uit Stockport kreeg het boek 'First Folio of Comedies, Histories and Tragedies' onlangs in handen uit de erfenis van een haar totaal onbekende verre nicht die twee jaar geleden overleed. "Ik wist meteen dat het iets heel bijzonders was", zei ze tegen de BBC. "Ik durfde het bijna niet open te doen."
De erfgename laat het boek veilen. Dat gebeurt op 7 oktober bij het veilinghuis Bloomsbury Auctions. Zij hoopt dat het uiteindelijk in handen van een museum komt "omdat het publiek het moet kunnen zien".
Deskundigen van het veilinghuis schatten de opbrengst op zeker 120.000 euro, maar zij sluiten niet uit dat het uiteindelijk veel meer opbrengt. In 2001 verwisselde een boek uit dezelfde oplage voor bijna 6 miljoen euro via een veiling van eigenaar. Dat boek was wel in een betere conditie.
(Bron)

Geen opmerkingen: