donderdag, november 18, 2004

Nederlandse kinderen voelen zich onveilig

Ruim 80 procent van de Nederlandse kinderen tussen de 8 en 12 jaar voelt zich wel eens onveilig. Dat blijkt uit het veiligheidsonderzoek dat de Nationale Kinderkrant uitvoerde onder haar lezertjes. De enquĂȘte liep nog voor de moord op Theo van Gogh bij ruim vijfhonderd kinderen.
Ruim tweederde van de kinderen voelt zich vooral onveilig op straat, 21 procent thuis en 8 procent op school. Drie op de vijf kinderen heeft wel eens iets engs meegemaakt. De meesten noemen geweld, bedreiging en brand als enge ervaringen.
Kinderen voelen zich vooral onveilig omdat zo veel geweld op televisie wordt uitgezonden. Ruim de helft wordt extra bang door het nieuws. Ze vinden dan ook dat volwassenen rekening moeten houden met wat wordt uitgezonden op televisie en op de voorpagina van de krant wordt afgedrukt. Het nieuwsfeit dat het meeste indruk maakt op kinderen is, dat "mensen zomaar worden vermoord", gevolgd door de aanslagen in New York. Ook de oorlog in Irak, ontvoeringen, zinloos geweld, gijzelingen en nieuws over terroristen scoren hoog.
Bijna alle ondervraagden kennen het Nederlandse noodnummer 112. Het onderzoek werd in de laatste twee weken van oktober gevoerd. De Nationale Kinderkrant heeft een oplage van 250.000 kranten en wordt sinds 2001 verspreid op ruim duizend basisscholen in Nederland.
(Bron)

Geen opmerkingen: