woensdag, april 06, 2005

Bom ontploft aan boord van vissersschip

DEN HELDER - Enkele opvarenden van een vissersschip zijn woensdagmiddag gewond geraakt, doordat een bom die het vaartuig had opgevist aan boord ontplofte. Dat liet het Nederlands Kustwachtcentrum in Den Helder woensdag weten.
Het schip, afkomstig uit Ouddorp met zes mensen aan boord, bevond zich op dat moment ongeveer 100 kilometer ten westen van IJmuiden. Door de explosie sloegen ook enkele mensen overboord. Zij zijn inmiddels uit het water gevist.
De toestand van de gewonden is onbekend. Een arts is met een helikopter aan boord gebracht. Een reddingsboot van de reddingsorganisatie KNMR is nog onderweg. Hoe zwaar het schip is beschadigd, is niet bekend.
Het Kustwachtcentrum in Den Helder kreeg de melding over de ontploffing op het vissersschip OD-1 om 15.20 uur binnen. Behalve het vaartuig van de reddingsmaatschappij van IJmuiden is een marineschip en het visserij-inspectievaartuig Barend Biesheuvel onderweg naar het vissersschip. Ook een reddingshelikopter en een Lynx helikopter van de marine zijn ingezet. Een andere vissersschip is al op de plek van het ongeluk om assistentie te verlenen.
Volgens een woordvoerder van het Kustwachtcentrum worden regelmatig bommen, vooral uit de Tweede Wereldoorlog, door vissers boven water gehaald, maar gebeurt het zelden dat projectielen ontploffen. "De bommen zijn bijvoorbeeld door vliegtuigen die teruggingen naar Engeland gedumpt," aldus de zegsman.
Als vissers er een in hun net krijgen, moeten ze daar melding van maken. De marine maakt de bommen vervolgens onschadelijk. De kustwacht heeft een speciale bommenkaart uitgegeven waarop schippers kunnen zien welk soort explosief zij hebben opgehaald.
(Bron)

Ingewijden hebben het over 5 opvarenden, waarvan er 3 overleden zijn :(

Geen opmerkingen: