zaterdag, april 09, 2005

Bossche buurt vooral boos op SBS6

DEN BOSCH - De bewoners van de Graafsewijk in Den Bosch zijn vooral heel boos op programmamakers ('teringlijers') van SBS6. Ze zijn ervan overtuigd dat de uitzending van het SBS6-programma Probleemwijken de daarop volgende ellende heeft veroorzaakt.
"Ze hadden dat programma nooit mogen uitzenden", zegt een vrouw die zaterdagmiddag glasscherven bijeenveegt op de stoep tegenover een in de nacht van donderdag op vrijdag met houten schotten dichtgespijkerd pand aan de Plataanstraat. In dat huis woonde een echtpaar met hun zoon, van wie de man des huizes voor de camera van SBS6 verkondigde met zijn stiefdochter van acht "seks" te hebben gehad.
De vrouw krijgt bijval van andere buurtgenoten. De meeste mensen in de wijk hebben het wel gehad met de media. Een blonde vrouw enkele huizen verder dreigt haar gevaarlijk blaffende honden los te laten bij de nadering van enkele vertegenwoordigers ('kankerlijers') van de pers. Twee cameraploegen van RTL en Omroep Brabant maken op veilige afstand videobeelden temidden van enkele motoragenten van de politie.
Een televisieploeg van SBS6 kreeg vrijdag al de wind van voren in de wijk. Een auto van de regionale omroep werd vrijdagavond geplunderd en beschadigd.
De wijk biedt zaterdagochtend een troosteloze aanblik. Uitgerukte stoeptegels zijn weliswaar inderhaast weer teruggelegd, maar de Plataanstraat ligt vol glasscherven, ruiten zijn ingegooid, en nogal wat auto's zijn ernstig beschadigd.
De mensen zijn bang en kwaad door elkaar. Kinderen moeten binnen blijven en de politie is prominent aanwezig. Motoragenten en surveillancewagens rijden af en aan. Enkele vrouwelijke agenten op een mountainbike maken ontspannen een praatje met twee vrouwen uit de wijk. Maar het onderwerp is zorgvuldig afgebakend en beperkt zich tot de uitwisseling van wat meningen over het kille weer.
Zaterdagavond speelt Den Bosch tegen PSV, in Eindhoven. "Dan is het hier effe rustig", denkt een buurtbewoonster. Maar wat daarna? De meningen zijn verdeeld over het optreden van de Mobiele Eenheid (ME) vrijdagavond. De ene zegt dat die de rellen heeft uitgelokt, de ander meent daarentegen dat zonder die ME het slagveld niet te overzien was geweest.
De kern van de problemen zien de bewoners toch in de SBS6-uitzending. Tel daarbij op, dat enkele huurders de afgelopen maanden uit huis zijn gezet wegens wietteelt, en de conclusie is simpel: "Pedofielen kunnen hier zomaar blijven wonen. Maar heb je een wietplantje in huis, dan word je d'r uit gesmeten en kun je met je kinderen op straat gaan slapen", vat een bewoonster het leed en de woede samen.
En het is zeker niet afgelopen met de ellende, vrezen de bewoners. "Let maar op, vanavond, als die ME komt, gaat het weer mis", zegt een man. "Het was anders altijd zo'n fijne buurt om in te wonen."
"Ze hadden die mensen niet moeten oppakken, vrijdag. Dan was er niks gebeurd. Iedereen die hier op straat stond, werd opgepakt", vertelt een vrouw. Een man vult aan: "En in deze buurt komt iedereen voor elkaar op. We vormen hier een blok. Als de politie aan een van ons komt, komen ze ook aan mij."
(Bron)

Tis ook logisch. Ik laat me uitgebreid interviewen op tv, vertel van alles, en als mijn buurtgenoten dan kwaad worden en menen het recht in eigen hand te moeten nemen en mijn huis te slopen, dan is dat de schuld van de pers. Uiteraard. Maar op de een of andere manier heb ik het idee dat het niet die cameraploeg was die ruiten ingooide, bakstenen keilde enzovoorts.
Er zullen vast ook mensen zijn daar die er niet veel mee te maken willen hebben - voor hen is het lullig.
Die redenatie 'pedofielen mogen blijven en wiettelers niet' is ook krom: die man heeft in de bak gezeten, dus die is er niet zomaar mee weggekomen.
Belangrijkste vraag: hoe los je het op? Want de indruk wordt gewekt dat de bewoners van de wijk hun eigen regels hebben en door het lint gaan als er algemeen geldende wetten worden toegepast. Ze zullen waarschijnlijk niet zo open staan voor pakweg een gesprek met de burgemeester - als hij al openstaat voor zo'n gesprek. Dus wat dan?

Geen opmerkingen: