donderdag, april 07, 2005

Marechaussee rolt bende kinderhandelaren op

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee heeft een bende kinderhandelaren opgerold die de afgelopen anderhalf jaar tientallen Chinese kinderen Nederland heeft binnengesmokkeld. Dat laat een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol donderdag weten. Er zijn achttien verdachten opgepakt variƫrend in leeftijd tussen de 15 en 55 jaar.
Een deel van de jongeren is op doorreis gezet naar andere Europese landen, waaronder Frankrijk en Italiƫ. In het illegale circuit worden de kinderen vaak verkocht als goedkope arbeidskracht, zo bleek in september vorig uit een onderzoek dat Unicef naar kinderhandel in Nederland deed. Mensenhandelaren verkopen kinderen voor bedragen tussen de 10.000 en 15.000 euro aan bijvoorbeeld restaurants, naaiateliers en bordelen.
Volgens de marechaussee is dit onderzoek, Lama genoemd, begonnen in november 2004 na "verontrustende meldingen" van de Stichting Nidos. Deze belangenorganisatie meldde toen dat er minderjarige alleenstaande asielzoekers, zogenoemde ama's, spoorloos verdwenen uit woongroepen waar ze verbleven.
Onderzoek wees uit dat achter deze kinderhandel een criminele organisatie zit, vertelt de woordvoerder van de marechaussee. Dit netwerk maakte onder meer gebruik van valse paspoorten. "Binnen de organisatie was een duidelijke taakverdeling voor het regelen van vervoer en het regelen van documenten."
De aangehouden groep verdachten bestaat voor het merendeel uit tot Nederlander genaturaliseerde Chinezen. Ook zijn twee Nederlandse medewerkers van het beveiligde platform op Schiphol en een Turk en een Bulgaar aangehouden. De verdachten komen uit Den Haag, Ruinen, Vleuten, Almere en Alphen aan den Rijn. Deze mensen worden concreet verdacht van mensensmokkel, het gebruik van valse documenten, het witwassen van crimineel geld en het lidmaatschap van een criminele organisatie.
Unicef concludeerde in september dat kinderhandel ook in Nederland voorkomt. Naast tewerkstelling van minderjarigen in de prostitutie, de horeca en in naaiateliers, worden ze ingezet in het huishouden en moeten ze stelen en bedelen. Tot nu toe hebben politie en justitie problemen om deze vorm van criminaliteit goed te kunnen aanpakken. Er is onder meer niet voldoende gespecialiseerd personeel beschikbaar.
(Bron)

Geen opmerkingen: