maandag, april 04, 2005

CBS: Vogels broeden steeds eerder

De vogels in Nederland broeden steeds eerder. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo wordt het eerste kievitsei twaalf dagen eerder gevonden dan een eeuw geleden. Het CBS heeft berekend dat het eerste ei van de pimpelmees in vergelijking met 1986 ongeveer tien dagen eerder gebroed wordt.
Verklaringen voor het eerder broeden van verschillende vogels zijn volgens het CBS onder meer de intensivering van de bemesting van het grasland en de ontwatering. Door de ontwatering komen bodemprocessen eerder op gang en groeit het gras eerder en sneller.
Het eerder vinden van het eerste kievitsei komt ook doordat het eerder warmer wordt. Daarnaast komt het voedsel voor de vogel steeds eerder beschikbaar en heeft het nest waarin de eieren liggen sneller bescherming van het snelgroeiende gras. De pimpelmees moet ervoor zorgen dat de jongen opgroeien als de beschikbaarheid van voedsel het grootst is. Insecten komen steeds eerder voor door het warmere weer.
De laatste dertig jaar is de gemiddelde temperatuur in Nederland met ongeveer 1,5 graad Celsius gestegen. Deze stijging heeft invloed op de natuur. Zo zijn niet-inheemse soorten aangetroffen, bloeien en groeien planten eerder dan normaal en worden eieren eerder gelegd. Dagvlinders en reptielen lijken ook eerder in het jaar actief te worden.
(Bron)

Geen opmerkingen: