Weinig Nederlanders doen aan energiebesparing
UTRECHT - Zuinige consumenten rijden op de snelweg niet harder dan honderd kilometer per uur, al mogen ze 120. Ook controleren ze maandelijks de spanning van de autobanden. Zij douchen niet langer dan zeven minuten en hebben een waterbesparende douchekop.
Veel Nederlanders gedragen zich hier niet naar, terwijl ze daarmee gemiddeld 400 euro per jaar kunnen besparen. Dat blijkt uit de zaterdag gepubliceerde 'Nationale Bespaartest Minder Uitgaven Meer Milieu' van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder 31.000 mensen.
De meeste besparingen zijn te behalen op het gebied van autorijden. Zo zegt ruim 90 procent op snelwegen harder dan honderd kilometer per uur te rijden. Volgens het Nibud levert het 125 euro op als in plaats van 120 kilometer per uur, honderd wordt gereden.
Daarnaast controleert "slechts" 15 procent maandelijks de spanning van de autobanden. Dat scheelt 31 euro per jaar.
Bovendien staat ruim de helft van de Nederlanders langer dan zeven minuten onder de douche. Wanneer ze één à drie minuten langer onder de douche staan, zijn ze per jaar 20 euro duurder uit. Ook laat 80 procent opladers van bijvoorbeeld mobiele telefoons en tandenborstels altijd in het stopcontact zitten, wat per oplader 8 euro kost. Verder gebruiken volgens het Nibud nog behoorlijk wat huishoudens (30 procent) helemaal geen spaarlampen. Het vervangen van vier gloeilampen door energiezuinige scheelt circa 26 euro. Wel is de organisatie verheugd dat meer dan de helft van de ondervraagden zegt de vuile was altijd met een volle trommel te wassen.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten