60.000 mensen kregen hepatitis C door transfusie
In de jaren '80 en '90 zijn in Nederland zo'n 60.000 mensen besmet geraakt met het hepatitis C virus doordat ze besmet bloed toegediend kregen bij een transfusie. Dat heeft de Hepatitis Vereniging Nederland (HVN) gezegd. Van de besmette mensen zouden zo'n 50.000 mensen geen idee hebben dat ze drager zijn van het virus. Hepatitis C was destijds nog niet detecteerbaar, omdat het virus pas in 1989 ontdekt is.
Volgens het HVN is er meerdere keren bij de overheid aangedrongen de besmette mensen op te sporen, wat uiteindelijk nooit gebeurd is. De 50.000 mensen die mogelijk buiten hun weten met een besmetting rondlopen, zullen binnenkort de gevolgen gaan merken. De verschijnselen die samengaan met een infectie worden namelijk pas na meer dan tien jaar zichtbaar.
Hepatitis C is een leveraandoening die dodelijk kan zijn. Een vaccinatie is er nog niet, maar de laatste tijd is de ziekte wel in zo'n 80 procent van de gevallen te genezen. In Nederland worden 1500 besmettingen per jaar ontdekt. Wereldwijd zijn 170 miljoen mensen besmet, wat leidt tot zo'n 280 duizend doden per jaar.
Voor meer informatie over een hepatitis C-infectie kun je bijvoorbeeld terecht bij het Nationaal Hepatitis Centrum, waar onder andere in deze brochure duidelijk wordt uitgelegd hoe een infectie in elkaar zit en wat de symptomen zijn.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten