zaterdag, mei 14, 2005

Antifascisten aangehouden bij demonstratie Volks Unie

ARNHEM - De politie in Arnhem heeft zaterdagmorgen al 21 antifascisten aangehouden, die in de stad wilden demonstreren tegen een betoging van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU).
Omdat de tegen demonstranten ook geen identiteitsbewijs konden tonen, zijn zij volgens een woordvoerder van de politie opgepakt.
De NVU kreeg vrijdag van de rechter in Arnhem toestemming om te demonstreren in de Burgemeesterswijk, een villawijk op de rand van het stadscentrum. De gemeente wilde de betoging laten plaatshebben op een afgelegen industrieterrein, maar de rechter verwierp die bepaling.
Voor de Burgemeesterswijk geldt nu een noodverordening, die bepaalt dat zich niemand in dat gebied mag ophouden met de bedoeling de demonstratie te verstoren of te verhinderen. Op grond van die verordening controleerde de politie de 21 arrestanten. Woordvoerders van de tegendemonstranten zeggen dat de verdachten niet in de wijk liepen.
In Arnhem hebben zich honderden antifascisten van diverse organisaties op verschillende plaatsen verzameld. De Anti-Fascistische Aktie (AFA) heeft een vergunning om zaterdagmiddag op het industrieterrein te demonstreren, maar de politie verwacht niet dat daar veel betogers zullen komen opdagen.
De politie heeft tweehonderd agenten beschikbaar om te verhinderen dat NVU-betogers en tegen demonstranten elkaar in de Burgemeesterswijk treffen.
(Bron)

Geen opmerkingen: