vrijdag, mei 13, 2005

Boeren vast voor hormonenzwendel

IEPER/DEN HAAG - Bij huiszoekingen in Nederland, België en Spanje zijn acht personen gearresteerd op verdenking van handel in verboden hormonen. In Zeeland en Limburg zijn twee veehouders aangehouden, meldde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag. Vrijdag worden de twee voorgeleid.
Hoofdverdachte in deze zaak is een 59-jarige Belg uit het West-Vlaamse Westrozebeke. Hij zou het verboden groeihormoon dexamethasone, een corticosteroïde, hebben vermengd met uit Spanje geïmporteerd veevoer en hebben verkocht aan boeren in Nederland en België.
De Nederlandse verdachten, bij wie het spul werd aangetroffen, zouden hun dieren met het mengsel hebben vetgemest. Bovendien zouden ze het hebben doorverkocht.
Dexamethasone is schadelijk voor mensen en het tast mogelijk het immuunsysteem aan. Het vlees van dieren die met het hormoon zijn vetgemest is bleker dan gebruikelijk en kan niet lang worden bewaard. In België mag het vlees van 2000 tot 3000 runderen voorlopig niet worden verkocht. Ook de bedrijven van de twee Nederlandse verdachten zijn op slot gegaan.
Tweede-Kamerlid Tichelaar van de PvdA reageert geschokt op "de zoveelste" hormonenzwendel. Hij is bezorgd dat het besmette vlees in de productieketen terecht is gekomen. "Wellicht ligt het al in de schappen van supermarkten." Tichelaar roept minister Veerman van Landbouw op "nu eindelijk eens" in te grijpen.
"Wij zijn het spuugzat", aldus het PvdA-Kamerlid. Hij wijst op de onrust die begin dit jaar nog ontstond na het bekend worden van een rapport van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dat malversaties in de veevoerhandel aan de orde van de dag zijn. Volgens Tichelaar gaat Veerman er ten onrechte vanuit dat de sector zelf in staat is om de misstanden tegen te gaan.
Wegens herhaalde schandalen met veevoerproducenten heeft de minister wel in oktober 2004 de kaderwet diervoeders ingesteld. Hiermee kan de bewindsman zelf ingrijpen als dat nodig is en bijvoorbeeld gevaarlijke producten uit de schappen halen.
Tichelaar vervolgt: "Het wordt nu tijd dat de minister eens niet het belang van de sector voorop stelt, maar de veiligheid van consumenten en dit instrument eindelijk toepast."
(Bron)

Geen opmerkingen: