donderdag, mei 12, 2005

Economie krimpt voor het eerst sinds 2003

VOORBURG - De Nederlandse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2004. Dat bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het is de eerste krimp van de economie sinds 2003. In dat jaar kromp de economie vergeleken met het voorgaande jaar in alle kwartalen.
Van een recessie is nog geen sprake. Daarvoor moet de economie twee kwartalen achter elkaar krimpen. In de laatste drie maanden van vorig jaar stagneerde het bruto binnenlands product (bbp), de som van alle geproduceerde goederen en diensten.
Een lage groei van de export was de belangrijkste veroorzaker van de kleinere omvang van de economie in het eerste kwartaal. In vergelijking met het laatste kwartaal 2004 kromp de economie met 0,1 procent.
De Duitse economie presteert veel beter. Die liet van kwartaal op kwartaal in de eerste drie maanden van dit jaar een groei van 1 procent zien, vooral door een toename van de export.
De Nederlandse export is in vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar gegroeid, maar de toename van 3,7 procent bleef achter bij het gemiddelde over 2004 (8,3 procent) constateert het CBS. De exportgroei kwam volledig voor rekening van de doorvoer van elders gefabriceerde goederen.
De importgroei van 4,3 procent kwam ook vrijwel geheel voor rekening van deze wederuitvoer. De export van Nederlandse producten nam niet toe. Dit wordt bevestigd door de industriƫle productie die in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 1,8 procent daalde.
De werkgelegenheid liep in het eerste kwartaal met 78.000 banen terug. Deze daling van 1,1 procent is wel kleiner dan de teruggang in de voorgaande vier kwartalen. De daling van de werkgelegenheid is al twee jaar gaande.
De huishoudens gaven minder uit en bedrijven waren terughoudend met investeringen. De overheid gaf wel meer geld uit, met name aan zorg en welzijn. De overheid is meer kwijt door het nieuwe bekostigingsstelsel voor kinderopvang. Aan onderwijs en openbaar bestuur werd niet meer uitgegeven.
De overheidsinvesteringen daalden in het eerste kwartaal met 4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De totale investeringen in wegen, bruggen en spoorlijnen daalden met 1,8 procent. Dit heeft deels te maken met de kerstvakantie in de bouw. "Die viel dit jaar voor een groter deel in januari dan in december", licht CBS-onderzoeker M. Vergeer toe.
Volgens PvdA-Tweede-Kamerlid Crone blijkt uit de nieuwste cijfers dat het vertrouwen van de consument in de economie nog steeds niet hersteld is. Hij pleit voor lastenverlichting en wil dat aan de orde stellen, als de Tweede Kamer de voorjaarsnota behandelt.
Een woordvoerster van minister Zalm van Financiƫn noemt de CBS-cijfers niet verrassend. "Het Centraal Planbureau had al een vertraging van de groei voorspeld. Op langere termijn blijven de verwachtingen positief."
Ook VNO-NCW had al op een tegenvaller gerekend wegens het verminderde producenten- en consumentenvertrouwen. "Dit is geen opsteker, maar we hebben ook geen indicatoren dat het zal doorzetten. Het gevoel leeft nog steeds dat we de bodem zijn gepasseerd", zegt secretaris economische zaken J. Klaver van de werkgeversorganisatie.
Zo wijst hij erop dat voor heel dit jaar 1 procent groei wordt voorspeld en dat naar verwachting de werkgelegenheid minder afneemt.
(Bron)

Geen opmerkingen: