vrijdag, mei 13, 2005

Overvallers bevrijden gevangenen Oezbekistan

TASJKENT - Gewapende mannen hebben in de Oezbeekse stad Andijan een gevangenis bestormd en meer dan tweeduizend gedetineerden vrijgelaten. Dat heeft de Britse zender BBC vrijdag bericht.
Ooggetuigen zeiden dat ongeveer honderd gewapende mannen rond middernacht al schietend de gevangenis binnendrongen. Zij zouden enkele gevangenisbewakers hebben gedood.
Nadat de overvallers de deuren hadden geopend, stroomde de gevangenis leeg. De meeste gedetineerden droegen nog hun gevangeniskledij. Sommigen waren bewapend. De Oezbeekse mensenrechtenorganisatie Appelatsia zei tegen het Franse persbureau AFP dat een theater en een bioscoop in brand zijn gestoken. De opstandelingen houden volgens de zegsman ook een overheidsgebouw bezet.
Ook zouden gewapende mannen een 2 kilometer verderop gelegen basis hebben aangevallen, waar vijfhonderd militairen gelegerd waren. De meeste militairen vluchtten en verstopten zich in nabijgelegen huizenblokken, aldus ooggetuigen.
Andijan ligt in een politiek gevoelig gebied waar het al langere tijd onrustig is. De afgelopen weken zijn daar veel mensen gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van islamitische groeperingen die de regering omver zouden willen werpen. De afgelopen weken gingen betogers de straat op om op vreedzame wijze de vrijlating te eisen van gearresteerde jonge mannen die worden beschuldigd van moslimextremisme.
(Bron)

Geen opmerkingen: