donderdag, mei 12, 2005

President-commissaris Versatel legt functie neer

AMSTERDAM - De voorzitter van de raad van commissarissen van Versatel, Leo van Doorne, heeft zijn functie neergelegd zolang het opsporingsonderzoek van het Openbaar Ministerie voortduurt. Dat heeft zijn advocaat Victor Koppe donderdag laten weten.
Van Doorne is een van de verdachten van handel met voorkennis in aandelen Versatel bij de beursgang in 1999. "Van Doorne ziet het onderzoek met alle vertrouwen tegemoet, omdat hij zich op geen enkele wijze schuldig heeft gemaakt aan handel met gebruik van voorwetenschap dan wel aan enig ander strafbaar feit", aldus Koppe.
Van Doorne spreekt zijn verbazing uit dat justitie slechts zes dagen voor het verstrijken van de verjaringsdatum met het onderzoek is begonnen. "Van Doorne gaat er dan ook voorhand vanuit dat het opsporingsonderzoek slechts is gestart teneinde die verjaring te stuiten", aldus de advocaat.
Versatel liet weten dat Hans Huber gedurende de periode de taken van Van Doorne waarneemt. Huber is vice-voorzitter van de raad van commissarissen.
Woensdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) en de economische controledienst FIOD-ECD een onderzoek begonnen naar mogelijke handel met voorwetenschap in aandelen Versatel. Volgens een woordvoerder van het OM woensdag zijn doorzoekingen verricht en "meerdere verdachten voor verhoor aangehouden". Versatel zelf is geen verdachte in de zaak.
Het bedrijf heeft de onderzoekers documenten verstrekt. De verdenking richt zich op handel in Versatel aandelen in 1999. Het telecomconcern ging in juli van dat jaar naar de beurs.
De handel in het aandeel Versatel op de effectenbeurs in Amsterdam werd woensdagmiddag opgeschort. Dit gebeurde wegens het onderzoek van justitie, bevestigde Versatel. Versatel werd in 1995 opgericht met steun van Nesbic, een dochter van het financiƫle concern Fortis.
Ook Nesbic is betrokken bij het onderzoek, bevestigde een woordvoerder van Fortis donderdag. "De controledienst is bij ons op bezoek geweest en heeft mensen bij ons gesproken. Wij werken volledig mee aan het onderzoek", aldus de zegsman. Hij benadrukte dat het onderzoek niets te maken heeft met de onderneming Nesbic, maar dat het een zaak is tussen justitie en een aantal individuen.
De 45-jarige jurist Van Doorne was van september 1996 tot december 2001 directeur bij Nesbic. Hij zat sinds de oprichting van Versatel in 1995 in de raad van commissarissen. Van Doorne is de enige in de huidige raad van commissarissen die vanaf het begin af betrokken was bij het bedrijf. De rest van de toezichthouders heeft pas jaren na de beursgang in 1999 zitting in de raad van commissarissen genomen. In de raad van bestuur heeft alleen Marc van der Heijden de beursgang nog meegemaakt.
Volgens justitie is er ook mogelijk van oplichting sprake geweest. In het belang van het onderzoek is het OM summier met het verstrekken van informatie.
Een woordvoerder van Versatel weigerde commentaar te geven. "Wij werken mee aan het onderzoek. Verder kunnen we er niets over zeggen".
Enkele maanden na de beursintroductie in 1999 explodeerde de koers van het aandeel. In maart 2000 bereikte de koers zijn hoogtepunt van ruim 80 euro, het aandeel noteert momenteel 2 euro.
Beleggers trokken zich donderdag niets aan van de voorkennisrel: het aandeel koerste het grootste deel van de dag rond het slot van woensdag. "De markt neemt het nieuws voor kennis aan. Versatel zelf is niet op het matje geroepen, hooguit een aantal personen", aldus Tim Poulus van beleggingsbureau IRIS.
"Hooguit kan het de reputatie van het bedrijf schade". Volgens de analist kijken beleggers veel meer uit naar nieuws over een mogelijke overname van de onderneming.
(Bron)

Geen opmerkingen: