Ballast Nedam en Vestas bouwen windmolenpark Egmond
NIEUWEGEIN - Ballast Nedam en de Deense windmolenbouwer Vestas hebben de opdracht gekregen het eerste windmolenpark voor de Nederlandse kust, bij Egmond aan Zee, te realiseren. Dat liet het Nederlandse bouwconcern dinsdag weten.
In opdracht van NoordzeeWind, een gezamenlijke onderneming van Shell en Nuon, plaatsen de bedrijven 36 windmolens op 10 kilometer uit de kust. De molens, die maximaal 115 meter hoog worden en waarvan de fundering 18 meter beneden zeeniveau komt, moeten eind 2006 draaien. Met de bouw die eind 2005 begint, is 200 miljoen euro gemoeid. De molens kunnen 108 megawatt opwekken, in theorie voldoende om 100.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Nuon neemt die duurzame stroom af.
De bouw van een windmolenpark is zonder overheidssubsidie niet mogelijk. "Overheidssubsidies blijven van groot belang voor iedere beginnende industrie maar deze investering zal de economische haalbaarheid van windenergie veel dichter bij brengen", zegt Rein Willems, president-directeur van Shell Nederland.
De bouw van het windmolenpark is een aanvulling op de bestaande energievoorziening. Windmolens leveren namelijk maar een kwart van de tijd voldoende energie op. Het park voor de kust van Egmond aan Zee wordt via een transformatorstation bij het staalconcern Corus aangesloten op het stroomnet.
Voor de kust van IJmuiden is een windmolenpark met dezelfde capaciteit gepland. De windmolenparken bij Egmond en IJmuiden zullen gezamenlijk ongeveer 220 megawatt opleveren. Het kabinet rekent voor 2020 op 6000 megawatt aan windenergie van zee.
De geplande uitbreiding van windenergie maakt het noodzakelijk de bestaande transportcapaciteit op te voeren, benadrukt netbeheerder Tennet. Er moet op de zeebodem een zwaar hoogspanningsnet worden aangelegd waarvan de kosten worden geraamd op 2,5 tot 3,2 miljard euro. Omdat ook het hoogspanningsnet op land moet worden verzwaard, kunnen de totale aansluitingskosten van de windmolenparken oplopen tot maximaal 4 miljard euro.
De Europese netbeheerders, georganiseerd in de UCTE, maken zich zorgen over de snelle groei van onder meer windmolenparken. De piekstromen uit windenergie vinden namelijk hun weg over de grens.
Het komt regelmatig voor dat piekstromen uit windmolenparken, uit bijvoorbeeld Noord-Duitsland, de balans op naburige hoogspanningsnetten onder druk zetten. Tennet meldde vorige week nog dat in het afgelopen halfjaar daardoor twee keer in Nederland een crisis is ontstaan.
UCTE pleitte dinsdag in een verklaring ervoor dat Europese landen in hun windmolenprogramma's rekening houden met de capaciteit van (naburige) hoogspanningsnetten.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten