maandag, oktober 17, 2005

'Bush treuzelt met reconstructie Katrina-gebied'

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush is extreem langzaam met het realiseren van de plannen voor de reconstructie van het gebied dat getrofen is door de orkaan Katrina. Bush ontvouwde twee weken na de orkaan verscheidene plannen die de regio er snel bovenop moesten helpen. Een maand later echter blijkt de federale regering nauwelijks leiding te geven aan de heropbouw, zo schreef maandag de krant Los Angeles Times.
Washington heeft ook moeite de miljarden dollars uit te geven die het van het Congres voor de lediging van de eerste nood toegewezen heeft gekregen.
Over het gebrek aan actie van de federale overheid maken zich niet alleen Democratische politici, maar ook verscheidene vooraanstaande leden van Bush's Republikeinse Partij ernstige zorgen, aldus de krant.
Volgens verscheidene Congresleden worden Bush en zijn regering ernstig gehinderd door hun vaste overtuiging dat marktwerking ver te prefereren is boven optreden van de overheid. Door de kritiek op het trage optreden van de overheid vlak na Katrina voelde Bush zich genoodzaakt reconstructieplannen te presenteren en het beeld op te roepen dat de federale overheid zich actief voor het getroffen gebied zal inzetten.
Maar volgens de Los Angeles Times werd het Witte Huis al snel teruggefloten door Conservatieve Republikeinen in het Amerikaanse Congres. Bush wil ook voorkomen dat hij de indruk wekt dat Washington het beter weet dan de lokale autoriteiten.
Het idee van de regering dat het "initiatief van onderaf" moet komen, brengt in dit geval alleen "verwarring, inefficiƫntie en bureaucratische frustraties" met zich mee, zo verklaarde de Republikeinse Senator Gregg in de Los Angeles Times.
Gregg stelde samen met de Democratische senator Kennedy een plan op voor de oprichting van een agentschap die de toewijzing van federale fondsen moet coƶrdineren. Bush wees het voorstel van de hand.
Andere lokale Republikeinen wijzen erop dat er van sommige gemeenschappen zo weinig over is na Katrina, dat er van lokaal initiatief nauwelijks sprake kan zijn. "Er is niets meer, geen brandweer, geen school, geen winkel waar je een brood kan kopen", aldus de Republikeinse Afgevaardigde Baker.
"De vraag is wat moet er als eerste worden hersteld?" De federale regering hoopt door het geven van onder meer belastingsvoordelen dat de bewoners dat vraagstuk zelf oplossen.
(Bron)

Geen opmerkingen: