?Visvangst Noordzee beperken?
DEN HAAG - Visserijbiologen willen dat er volgend jaar minder schol, tong en kabeljauw op de Noordzee wordt gevangen. Ze hebben dat advies maandag aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gegeven.
De biologen van het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek maken zich vooral zorgen over de hoeveelheid tong in de Noordzee. De laatste jaren is er een zeer zwakke aanwas van jonge vis. Om op termijn voldoende tong in de Noordzee te houden, is daarom een vangstbeperking nodig.
Als het aan de biologen ligt, wordt er volgend jaar maximaal 11.900 ton tong uit de Noordzee gehaald. Dit jaar ligt de hoeveelheid op 18.600 ton.
De kabeljauw bevindt zich volgens de biologen al een aantal jaren in de problemen. De aanwas van jonge kabeljauw blijft laag, ondanks de lage vangsthoeveelheden van de laatste jaren. De doorgaande vangst van de vissoort vertraagt een eventueel herstel. De enige oplossing is volgens de biologen het volledig stopzetten van de vangst.
De stand van volwassen schol is stabiel gebleven en wordt geschat op 200.000 ton. Een hoeveelheid van 230.000 ton is echter gewenst. Daarom willen de biologen dat er volgend jaar maximaal 48.000 ton schol mag worden gevangen. Nu is het maximumniveau 59.000 ton.
De makreelstand is de laatste twintig jaar vrijwel stabiel gebleven en ligt rond de 2,3 miljoen ton. Volgend jaar kan er tussen de 370.000 en 490.000 ton gevangen worden, stellen de biologen. Dit jaar is de toegestane vangst 422.000 ton.
Eerder dit jaar kwamen de biologen met het advies de haringvangst te beperken. De afgelopen drie jaar zijn zwakke broedjaren geweest voor de vissoort. Hierdoor zwemmen vanaf volgend jaar minder volwassen exemplaren rond.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten