maandag, oktober 17, 2005

Grootscheepse actie tegen Hells Angels

AMSTERDAM - De politie en het OM zijn zondagnacht een grootscheepse actie gestart tegen de Hells Angels. Op diverse plaatsen in het land zijn huiszoekingen verricht bij (ex-)leden van de Hells Angels. Ook zijn Hells Angels-panden, waaronder de clubhuizen van Amsterdam, IJmuiden en Rotterdam, doorzocht. De politie heeft 47 arrestaties verricht.
De invallen volgen op een onderzoek van het landelijk parket. Dat begon na de moord op drie Hells Angels in Limburg vorig jaar. Twaalf clubleden werden voor een van die moorden veroordeeld. De landelijke actie is niet bedoeld om de Hells Angels te ?vernielen?, volgens Bart Nieuwenhuizen van het Landelijk Parket. "De organisatie ?an sich? is niet waar wij op zoek naar zijn, het gaat om individuele leden. Het gaat om een strafrechtelijk onderzoek en niet om een verstoringsactie."
Bij de actie op ruim zeventig plaatsen zijn ruim duizend rechercheurs en agenten betrokken. In totaal zijn er in zes clubhuizen, 64 woonadressen en twee plaatsen in Belgiƫ acties uitgevoerd. Het Openbaar Ministerie beschouwt de Hells Angels als een criminele organisatie. Tijdens de actie zijn een vlammenwerper, granaatwerper, twintig vuurwapens, waaronder een machinegeweer, twee handgranaten, 70.000 euro en zes wietplantages.
De politie heeft bij de invallen ook Willem van B., beter bekend als Big Willem, gearresteerd. Dat heeft zijn advocaat M. van Gessel maandag bevestigd. Big Willem, die de motorclub vanaf 1978 in Amsterdam leidde, werd vorig jaar afgezet als president. Van B. kreeg een zogenoemde bad-standing. Dat gebeurde omdat de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra volgens de Angels aan Van B. geld zou hebben geboden om Heineken-ontvoerder Willem Holleeder te liquideren.
Holleeder is een huisvriend van de Hells Angels. Endstra zou voor de moord een miljoen euro over hebben gehad. De aanslag op H. zou bovendien worden uitgevoerd in het clubhuis van de Angels in Amsterdam met een bom.
In Amsterdam viel de politie viel met een forse macht aan ME'ers het Angels-honk binnen. Aan het begin van de actie werd het toegangshek door een shovel verwijderd. De agenten maakten in het clubgebouw foto's en verzamelden materiaal. Rond half acht brachten politiemensen de laatste dozen met spullen naar buiten.
In Rotterdam, waar de Hells Angels een clubgebouw hebben in het industriegebied Spaanse Polder, viel de politie rond vijf uur binnen. Met een shovel probeerde zij het ijzeren hek rond het honk te forceren, maar dat lukte niet. De agenten konden wel via een gewone ingang naar binnen. Eerder in de nacht zijn panden van afdelingen van de motorbende in Haarlem en Harlingen doorzocht.
Bij de actie is ?intensief contact? geweest met andere organisaties die contact met Hells Angels hebben gehad, zei Nieuwenhuizen op een persconferentie maandagmiddag. Volgens Tom Driessen, hoofd Nationale Recherche, is het nooit geheim geweest dat de Hells angels gevolgd werden. De recherche heeft gewacht tot er een gedegen onderzoek was gedaan en voerde vannacht de ?heldere daad van de overheid? uit. Daarnaast roept hij mensen op om te getuigen tegen de opgepakte verdachten. Het is volgens hem lastig om verklaringen te krijgen tegen criminele leden van de club.
"Het schijnt zo te zijn dat Hells Angels leven op grote voet", aldus Nieuwenhuizen. "Lid zijn kost veel geld". Volgens Nieuwenhuizen heeft de club ongeveer tweehonderd leden in Nederland.
(Bron)

Geen opmerkingen: