zondag, oktober 16, 2005

Iraakse grondwet 'waarschijnlijk goedgekeurd'

LONDEN - De Irakezen hebben zaterdag bij het referendum de ontwerpgrondwet "waarschijnlijk" goedgekeurd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zondag in Londen gezegd. Ze zei later tegen de Amerikaanse televisie dat de definitieve uitslag echter nog steeds niet bekend is.
De opmerking van de bewindsvrouw wekte woede bij sommige soennitische leiders in Irak die haar ervan beschuldigden Iraakse functionarissen onder druk te zetten om de uitslag te manipuleren. Volgens de soennitische nationalistische politicus Saleh al-Mutlak was de opmerking van Rice "een signaal aan de kiescommissie om de grondwet aan te nemen".
Ondanks de hoge opkomst in de soennitische gebieden wijzen de eerste uitslagen erop dat ze de grondwet niet hebben kunnen wegstemmen. De constitutie wordt verworpen als in drie van de achttien provincies een tweederde meerderheid een nee-stem uitbrengt.
De opkomst in heel Irak lag tussen de 63 en 64 procent, zei Hussein al-Hendawi, de chef van de kiescommissie. De soennieten vormen de meerderheid in drie provincies. In Salahaddin, waar ex-president Saddam Hussein is geboren en getogen, stemde 70 procent tegen, aldus een lid van de kiescommissie.
Ook in de opstandige provincie Anbar is de uitslag vermoedelijk negatief voor de grondwet. Zo zou in de stad Fallujah 99 procent van de stemgerechtigden tegen hebben gestemd.
Maar in de noordelijke provincie Nineveh met de stad Mosul ligt het nee-kamp achter, verklaarde een hoge regeringsbron. Ook in Diyala, een andere provincie met een hoog percentage soennitische inwoners, lijkt het aantal tegenstemmers niet groot genoeg om een tweederde meerderheid te realiseren. De definitieve uitslag wordt pas op 24 oktober bekendgemaakt.
(Bron)

Geen opmerkingen: